Câte simțuri avem de fapt?
©
Autor: Redacția ROmedic
Oricine poate afirma cu certitudine că avem cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Nu și un cercetător din domeniul neuroștiințelor, care sugerează că, de fapt, numărul ar fi altul.
În urma mai multor teste pe È™oareci, omul de È™tiință a analizat conexiunea dintre gust È™i miros. Astfel, în cazul È™oarecilor, când aceÈ™tia îÈ™i pierdeau abilitatea de a simÈ›i gustul, era alterat È™i mirosul, rezultând o ipoteză conform căreia aceste două simÈ›uri lucrează împreună pentru determinarea preferinÈ›elor alimentare.
Studiul publicat în jurnalul Current Biology a prezentat în detaliu aceste cercetări. Cu ajutorul unei sonde optice a fost întreruptă conexiunea neuronală de la nivelul cortexului gustativ primar. La acest nivel sunt prelucrate semnalele provenite de la receptorii gustativi. Acest lucru a avut un impact imediat asupra receptorilor olfactivi, aceÈ™tia fiind afectaÈ›i radical.
Această interdependență dintre cele două simÈ›uri a condus la teoria că cele două ar fi de fapt un singur simÈ› sau sistem, numit sistem chemosenzorial (gust, miros, simÈ› chimic comun), gustul fiind influenÈ›at È™i de alÈ›i factori în afară de acÈ›iunea papilelor gustative.
Conform cercetătorului, este impropriu spus că simÈ›im gustul mâncării, deoarece gustul este o funcÈ›ie a ceea ce simÈ›im la nivelul papilelor gustative, la fel ca în cazul celorlalte simÈ›uri. Cercetările continuă pentru determinarea teoriei finale a simÈ›urilor.
Sursa: Medical Xpress
În urma mai multor teste pe È™oareci, omul de È™tiință a analizat conexiunea dintre gust È™i miros. Astfel, în cazul È™oarecilor, când aceÈ™tia îÈ™i pierdeau abilitatea de a simÈ›i gustul, era alterat È™i mirosul, rezultând o ipoteză conform căreia aceste două simÈ›uri lucrează împreună pentru determinarea preferinÈ›elor alimentare.
Studiul publicat în jurnalul Current Biology a prezentat în detaliu aceste cercetări. Cu ajutorul unei sonde optice a fost întreruptă conexiunea neuronală de la nivelul cortexului gustativ primar. La acest nivel sunt prelucrate semnalele provenite de la receptorii gustativi. Acest lucru a avut un impact imediat asupra receptorilor olfactivi, aceÈ™tia fiind afectaÈ›i radical.
Această interdependență dintre cele două simÈ›uri a condus la teoria că cele două ar fi de fapt un singur simÈ› sau sistem, numit sistem chemosenzorial (gust, miros, simÈ› chimic comun), gustul fiind influenÈ›at È™i de alÈ›i factori în afară de acÈ›iunea papilelor gustative.
Conform cercetătorului, este impropriu spus că simÈ›im gustul mâncării, deoarece gustul este o funcÈ›ie a ceea ce simÈ›im la nivelul papilelor gustative, la fel ca în cazul celorlalte simÈ›uri. Cercetările continuă pentru determinarea teoriei finale a simÈ›urilor.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 12-01-2019 | creare: 24-10-2015 | Vizite: 3037
Bibliografie
https://medicalxpress.com/news/2015-10-humans.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
- Jumătatea dreaptă a creierului ar putea prezice capacitatea de recuperare a limbajului după AVC în emisfera stângă
- Informații noi despre modul în care mintea ne influențează corpul
- Noi perspective în înțelegerea și tratarea afaziei progresive primare prin telemedicină
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust rau in gura
- Gust sarat metalic, saliva uleioasa
- Gustul amar in gura
- Probleme cu gustul si mirosul pe care nu le-a identificat niciun doctor
- Tratament pentru sinuzita si alergie + gust amar
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Gust amar
- Gust de sange
- Stare de ameteala, diaree, gust amar, stare generala de rau, ficat marit