Depistarea precoce a bolilor poate fi posibilă folosind inteligența artificială

©

Autor:

Depistarea precoce a bolilor poate fi posibilă folosind inteligența artificială
Modificările patologice vor putea fi detectate fără supraveghere medicală, în timp real, folosind o platformă de implantare artificială bio-compatibilă, descrisă recent în revista Science Advances.
Inteligența artificială (AI) va schimba fundamental medicina și asistența medicală: datele de diagnostic ale pacienților pot fi analizate cu ajutorul învățării automate, astfel încât bolile să poată fi detectate într-un stadiu incipient, pe baza unor modificări subtile. Cu toate acestea, implantarea inteligenței artificiale în corpul uman este încă o provocare tehnică majoră.

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnica din Dresda au reușit să dezvolte o platformă de implantare artificială bio-compatibilă care poate clasifica în timp real tipare sănătoase și patologice în semnale biologice. Platforma detectează modificări patologice, chiar și fără supraveghere medicală.

În cadrul studiilor, echipa de cercetare demonstrează o abordare pentru clasificarea în timp real a biosemnalelor sănătoase și bolnave pe baza unui cip cu inteligență artificială biocompatibil. Cercetătorii au folosit rețele de fibre bazate pe polimeri care seamănă structural cu creierul uman. Aranjamentul aleatoriu al fibrelor polimerice formează o așa-numită „rețea recurentă”, care îi permite să proceseze date, analog creierului uman.

Neliniaritatea acestor rețele permite amplificarea chiar și a celor mai mici modificări ale semnalului, care - în cazul bătăilor inimii, de exemplu - sunt adesea dificil de evaluat de către medici. Cu toate acestea, transformarea neliniară utilizând rețeaua polimerică face acest lucru posibil fără probleme.

În studii, inteligența artificială a reușit să facă diferența între bătăile inimii sănătoase și trei aritmii frecvente, cu o rată de precizie de 88%. Aplicațiile potențiale pentru sistemele implantabile de AI sunt multiple. De exemplu, sistemele ar putea fi utilizate pentru a monitoriza aritmiile sau complicațiile cardiace după intervenții chirurgicale și pentru a le raporta atât medicilor, cât și pacienților, prin intermediul unui smartphone, permițând astfel asistență medicală rapidă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-08-2021 | creare: 30-08-2021 | Vizite: 439
Bibliografie
Using artificial intelligence for early detection and treatment of illnesses, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210820135346.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •