Dependența de ecrane este asociată cu tulburarea obsesiv compulsivă la preadolescenți

©

Autor:

Dependența de ecrane este asociată cu tulburarea obsesiv compulsivă la preadolescenți
Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate crește riscul de tulburare obsesiv compulsivă potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Adolescent Health. Se pare că expunerea excesivă la ecrane crește riscul de tulburare obsesiv compulsivă cu 13% pentru fiecare oră de jocuri video și cu 11% pentru fiecare oră de filmulețe; studiul a ajuns la aceste concluzii după doi ani de experimente. (1)
Rezultatele apar mai ales în cazul preadolescenților care petrec multe ore în fața ecranelor și au dificultăți în a se opri. Chiar și vizionare de filmulețe capătă un caracter obsesiv iar algoritmii și reclamele pot exacerba acest lucru. (2)

Tulburarea obsesiv compulsivă constă în gânduri și obiceiuri recurente și repetitive pe care o persoană se simte obligată să le facă. Astfel de gânduri și obiceiuri pot afecta calitatea vieții tinerilor și a celor din jur.

Pentru acest studiu cercetătorii au chestionat 9.204 de adolescenți cu vârsta de 9-10 ani. Aceștia petreceau, în medie, 3,9 ore pe zi în fața ecranelor; folosirea ecranelor în scopuri educaționale a fost exclusă din studiu. Mai apoi, oamenii de știință au vorbit cu părinții despre simptomele asociate tulburării obsesiv compulsive.

După doi ani, 4,4% dintre preadolescenți au dezvoltat tulburare obsesiv compulsivă. În general, jocurile video și filmulețele au fost asociate cu tulburarea obsesiv compulsivă și mai puțin SMS-urile, video chat și social media. Anterior, aceeași echipă de cercetători a concluzionat că expunerea timpurie la rețelele sociale afecteaz comportamentele tinerilor și că timpul petrecut în fața ecranelor s-a dublat în timpul pandemiei. Pe de altă parte, mulți părinți aleg să ofere telefonul copiilor pentru a-i liniști în momentele dificile când plâng. (3, 4)

Oamenii de știință recomandă alternarea timpului petrecut în fața ecranelor cu joaca și evitarea luminii artificiale înainte de culcare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-12-2022 | creare: 15-12-2022 | Vizite: 545
Bibliografie
1. Screen addictions associated with OCD symptoms in preteens, link: https://www.news-medical.net/news/20221212/Screen-addictions-associated-with-OCD-symptoms-in-preteens.aspx
2. Screen Time and Obsessive-Compulsive Disorder Among Children 9–10 Years Old: A Prospective Cohort Study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1054139X22007224
3. Changes and correlates of screen time in adults and children during the COVID-19 pandemic: A systematic review and meta-analysis, link: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(22)00182-1/fulltext
4. Longitudinal Associations Between Use of Mobile Devices for Calming and Emotional Reactivity and Executive Functioning in Children Aged 3 to 5 Years, link: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2799042
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care se culcă târziu au mai puțin control asupra gândurilor obsesive
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Descoperirile genetice pot deține cheia unor terapii mai bune pentru tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)
  •