Deficitul de vitamina D poate crește riscul dependenței de opioide și ultraviolete

©

Autor:

Deficitul de vitamina D poate crește riscul dependenței de opioide și ultraviolete

Un studiu realizat de către Spitalul Massachusetts, publicat în revista Science Advance, relatează că în urma unor studii pe șoarecii de laborator, s-a observat faptul că nivelul de vitamină D influențează dorința de consum al opioidelor.
Din cercetările anterioare realizate, s-a observat faptul că expunerea la raze ultraviolete (UV), în special forma UVB, determină formarea de endorfină de către piele, hormon ce este asemănător din punct de vedere chimic cu morfina, heroina și alte opiode.


Toti acești hormoni, dar și opioide, activează aceiași receptori de la nivelul creierului.


S-a remarcat că expunerea la radiații UV crește nivelul de endorfine la șoareci, care vor prezenta un comportament similar cu dependența de opioide.


Endorfina este un hormon ce oferă o stare de bine, de euforie ușoară, motiv pentru care unii oameni simt nevoia de a merge la plajă sau la saloanele de bronzare, tocmai pentru efectul similar al consumului de opioide.


O contradicție majoră a studiului, este faptul că oamenii ce simt nevoia de expunere la radiații UVB și implicit la secreția de endorfine, sunt atrași de cel mai comun cancerigen existent.


Expunerea la soare este principala cauză a cancerului de piele, leziuni ale pielii sau riduri.


Explicația pentru dorința expunerii la soare constă în faptul că radiațiile UV sunt necesare pentru producerea vitaminei D, deoarece corpul nostru nu o poate sintetiza singur.


Vitamina D favorizează absorbția calciului, esențială pentru formarea oaselor.


Echipa a comparat astfel, șoarecii normali de laborator cu șoarecii cu deficit de vitamină D. Modularea nivelului de vitamină D modifică comportamentul, cu risc de dependență atât la UV, cât și la opioide.


Atunci când șoarecii au fost condiționați cu doze mici de morfină, cei cu deficit de vitamină D au continuat să caute medicamentul, comportament neobervat la șoarecii normali.
În cazul retragerii morfinei, șoarecii cu deficit de vitamină D au fost mult mai predispuși să dezvolte simptome de sevraj.


S-a constatat că morfina a avut un efect calmant al durerii la șoarecii cu deficit de vitamină D, lucru ce poate fi îngrijorător dacă este valabil și la oameni. Un pacient post-operator, cu deficit de vitamină D și tratat cu morfină, poate avea reacții exagerate, cu risc probabil de a deveni dependent.


Pacienții cu deficit sever sunt cu 90% mai predispuși de a utiliza opioide. Deficitul poate fi tratat cu suplimente alimentare la prețuri accesibile.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 16-06-2021 | creare: 16-06-2021 | Vizite: 408
Bibliografie
Vitamin D deficiency may increase risk for addiction to opioids and ultraviolet rays, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210611174042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum