O versiune non-halucinogenă a unui drog psihedelic ar putea trata dependențele și depresia
Cercetătorii au descoperit o versiune non-halucinogenă a drogului psihedelic ibogaină, care ar putea trata dependențele, depresia și alte tulburări psihiatrice. Rezultatele au fost publicate în revista Nature.
Drogurile psihedelice se numără printre cele mai puternice medicamente ce afectează creierul și totuși, nu cunoaștem foarte multe despre ele.
Ibogaina este extrasă din planta Tabernanthe iboga. Unele rapoarte susțin că ar acționa împotriva dependențelor, reducând dependența de medicamente și prevenind recăderile. Totuși, ea determină efecte adverse importante, spre exemplu halucinații și toxicitate cardiacă.
Cercetătorii au dezvoltat acum un analog sintetic de ibogaină, cu aceleași proprietăți terapeutice dar fără efectele adverse nedorite ale compușilor psihdelici. Ei au creat o moleculă sintetică nouă, pe care au denumit-o TBG.
Spre deosebire de ibogaină, TGB este hidrosolubilă și poate fi sintetizată într-o singură fază. Prin experimente pe culturi de celule și pești zebră, oamenii de știință au arătat că aceasta are o toxicitate mai redusă decât ibogaina, care poate determina infarct miocardic, chiar deces.
Potrivit rezultatelor, TBG crește sinteza de noi dendrite la nivelul neuronilor cobailor, precum și de spini dendritici. Efectul asupra conexiunilor interneuronale este asemănător cu cel al ketaminei, LSD, MDMA și DMT. Totuși, TBG nu a determinat halucinații la specia umană.
O serie de experimente efectuate pe cobai arată că noul medicament are efecte pozitive în ceea ce privește depresia și dependențele.
Șoriceii care au fost învățați să bea alcool au redus consumul după doar o doză de TBG. Cobaii au fost antrenați să asocieze un semnal luminos și auditiv cu apăsarea unui mâner, cu scopul de a primi o doză de heroină. Conform rezultatelor, la îndepartarea heroinei, șoriceii au intrat în sevraj și au apăsat mânerul din nou atunci când a apărut semnalul luminos și auditiv.
Administrarea de TBG cobailor are un efect de lungă durată în ceea ce privește recăderile.
sursa: Science Daily
foto: UC Davis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noul ghid canadian pentru tratarea dependenței de opioide - recomandări cheie
- Consumul moderat de alcool afectează creierul și poate duce la declin cognitiv
- Microbiota orală revine la normal la cinci ani după renunțarea la fumat
- Dependența de canabis a fost asociată cu un risc crescut de cancer de cap și gât
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni