De ce transpirăm?

©

Autor:

De ce transpirăm?
Transpirația este un proces firesc al corpului uman, prin care acesta se termoreglează (își menține o temperatură constantă). În absența transpirației, organismul nostru s-ar supraîncălzi constant.

Transpirația tinde să fie văzută ca un fenomen supărător, în special din perspectivă socială, cauzând situații binecunoscute: palme umede, haine pătate în zona axilei, fața lucioasă, broboane pe frunte și deasupra buzei superioare.
Din punct de vedere medical, însă, transpirația este firească, sănătoasă (câtă vreme nu este excesivă) și mai degrabă absența sa poate reprezenta o problemă.

Transpirația este secretată de glandele sudoripare; cea mai bogată activitate a acestora se manifestă la nivelul axilelor (subrațului),  palmelor, tălpilor și feței.

Ne naștem cu aprox. 2-4 milioane de glande sudoripare, ce își încep activitatea deplină la pubertate. Acestea sunt controlate de sistemul nervos simpatic, parte a celui vegetativ, care nu poate fi controlat în mod conștient de către noi.

În mod natural, lichidul secretat prin transpirație este inodor (lipsit de miros). Contactul transpirației cu bacteriile de la suprafața pielii generează mirosul neplăcut de care ne „temem” cu toții.

E interesant de precizat că există două tipuri de glande sudoripare (ecrine și apocrine), cu o activitate și excreție diferite.
  • Glandele ecrine (din tălpi, palme) au căi de excreție separate de foliculii firelor de păr și produc o transpirație apoasă, mai abundentă, ca răspuns al necesității de termoreglare.
  • Glandele apocrine, în schimb, se găsesc în zona axilei, organelor genitale, scalpului și mameloanelor și secretă o transpirație ceva mai concentrată, eliminată prin foliculii firelor de păr și care, așa cum explicam mai sus, are un miros neplăcut (la contactul transpirației cu bacteriile de la suprafața pielii).

Putem însă „lupta” cu mirosul transpirației alegând un deodorant potrivit.

Anumite condiții și situații ne pot face să transpirăm mai mult:
  • temperaturile ridicate din sezonul cald sau cele ambientale de interior (efortul corpului de a-și regla temperatura este mai intens)
  • când facem efort fizic intens
  • situații de stres și emoții puternice (când ne temem de ceva anume, ne rușinăm, ne facem griji, suntem nervoși).
  • când avem febră, ca simptom al unei infecții în organism
  • dacă mâncăm alimente fierbinți sau foarte iuți
  • atunci când consumăm alcool în mod excesiv
  • dacă am consumat o cantitate mare de lichide

Transpirația excesivă poate fi și un simptom al hipoglicemiei, al dereglărilor hormonale sau reacții la un anumit tratament medicamentos.

Femeile constată că transpiră mai des și mai abundent în perioada menopauzei, din cauza neplăcutelor bufeuri specifice.

Transpirația excesivă

Deși transpirația este, am văzut, un proces firesc, transpirația excesivă este considerată patologică, purtând, în terminologia medicală numele de hiperhidroză.

Transpirația excesivă
provoacă neplăceri sociale serioase și necesită folosirea unor antiperspirante și deodorante adecvate.

Hiperhidroza este, de regulă localizată (axilară, plantară, palmară), însă situația poate fi diferită de la o persoană la alta.
Se consideră că există trei categorii de hiperhidroză:
  • transpirație excesivă idiopatică – aceasta nu cunoaște o cauză specifică, afectează o anumită zonă a corpului și adesea se observă la mai mulți membri ai aceleiași familii.
    De obicei, este amplificată de stările emoționale puternice.
  • transpirație excesivă generalizată – atunci când întreg corpul (inclusiv fața și scalpul) transpiră mai mult decât în mod obișnuit
    Are de cele mai multe ori o cauză medicală ce trebuie descoperită și tratată.
  • transpirație excesivă secundară – este destul de rară și apare asimetric (de exemplu, când transpiră o singură axilă)
    Deoarece are de regulă o cauză patologică serioasă, necesită investigații medicale.

Dacă suferiți de transpirație excesivă, e recomandat să vă adresați dermatologului!

Despre hiperhidroză vă puteți documenta pe larg în acest articol din Biblioteca Medicală.

Transpirațiile nocturne

O situație particulară în care fenomenul se dovedește a fi inconfortabil și poate chiar îngrijorător este cea a transpirațiilor nocturne.

Acesta pot avea cauze banale, precum temperatura ridicată din dormitor, pijamalele sau așternuturile prea groase; când însă acești factori sunt eliminați și problema persistă, afectând calitatea somnului, poate fi vorba de probleme de sănătate mai serioase.
Despre cauza transpirațiilor nocturne puteți citi mai multe aici.

Transpirația constituie un simptom de alarmă numai atunci când este însoțită de alte simptome: dureri în piept, febră, dificultăți de respirație, puls mărit.

Data actualizare: 25-11-2019 | creare: 24-10-2014 | Vizite: 13875
Bibliografie



1 – Sweating, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003218.htm
2 – Sweating (Normal Causes), link: https://www.healthline.com/health/sweating#Overview1
3 - Excessive Sweating (Hyperhidrosis), link:
https://www.patient.co.uk/health/excessive-sweating-hyperhidrosis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transpirația excesivă (hiperhidroza)
  • Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației
  • Transpir foarte tare!
  •