De ce sunt persoanele în vârstă și cele cu boli cronice mai vulnerabile în fața COVID-19?

De ce sunt persoanele în vârstă și cele cu boli cronice mai vulnerabile în fața COVID-19?

©

Autor:

De ce sunt persoanele în vârstă și cele cu boli cronice mai vulnerabile în fața COVID-19?
Proteinele implicate în iniÈ›ierea infecÈ›iei cu virusului SARS-CoV-2 ar putea reprezenta motivul pentru care anumite persoane sunt mai vulnerabile să dezvolte forme severe ale infecÈ›iei respiratorii cu COVID-19, potrivit unui nou studiu, condus de cercetătorii Universității McGill.
Mai bine de un milion È™i jumătate de persoane È™i-au pierdut viaÈ›a din cauza COVID-19, în mai puÈ›in de un an, iar alte peste È™aizeci de milioane au fost infectate. Virusul nu doar că a luat vieÈ›i omeneÈ™ti, dar totodată a perturbat economia globală È™i lanÈ›urile de aprovizionare. Numeroase companii din domeniul medical È™i farmaceutic au demarat studii ample pentru dezvoltarea unui potenÈ›ial vaccin împotriva virusului, dar È™i pentru a înÈ›elege mai bine modul în care virusul se răspândeÈ™te.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Biotehnologie ComputaÈ›ională È™i Structurală, cercetătorii au analizat secvenÈ›ele de proteine ​​disponibile ale virusului È™i receptorii celulelor gazdă pentru a afla care este motivul pentru care virusului acÈ›ionează diferit de la o persoană la alta, dar È™i de la un tip de animal la un altul. „Știm că virusul poate infecta oamenii, pisicile, câinii È™i dihorii, dar nu È™i bovinele È™i porcinele. De asemenea, COVID-19 afectează mai grav persoanele în vârstă È™i persoanele cu afecÈ›iuni cronice, decât cele tinere È™i sănătoase. Până în prezent, motivele pentru care se întâmpla acest lucru nu erau clare.”, a declarat unul dintre autorii studiului, McGill Jaswinder Singh, profesor la Universitatea din Calgary.

Analizând proteinele È™i blocurile lor de aminoacizi, cercetătorii au descoperit că animalele susceptibile la virus au câteva lucruri în comun. Oamenii, împreună cu pisicile È™i câinii, au doi aminoacizi cisteină care formează o legătură disulfură specială, È›inută împreună de un mediu celular oxidant. Această legătură disulfură creează o ancoră pentru virus. În cazul animalelor rezistente la virus, cum ar fi porcii È™i vacile, lipseÈ™te unul dintre cei doi aminoacizi cisteină, iar legătura disulfură nu se poate forma. Prin urmare, virusul nu se poate ancora pe celulă.

Potrivit cercetătorilor, la persoanele vârstnice È™i la cele cu afecÈ›iuni preexistente activitatea celulară mai intensă a crescut severitatea COVID-19. Prevenirea formării ancorei ar putea fi cheia dezvoltării de noi tratamente împotriva COVID-19. O strategie, sugerează specialiÈ™tii, ar putea fi perturbarea mediului oxidant care menÈ›ine legăturile disulfidice intacte.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-12-2020 | creare: 07-12-2020 | Vizite: 437
Bibliografie
What makes certain groups more vulnerable to COVID-19?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201203133904.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum