Vaccinarea ar putea să reducă simptomele pacienților cu COVID-19 persistent

Vaccinarea ar putea să reducă simptomele pacienților cu COVID-19 persistent

©

Autor:

Vaccinarea ar putea să reducă simptomele pacienților cu COVID-19 persistent
Într-un studiu recent publicat pe serverul Research Square, cercetătorii au evaluat eficacitatea vaccinurilor împotriva bolii COVID-19 la pacienÈ›ii care se confruntă cu o formă cronică a bolii (COVID-19 de lungă durată). Studiul confirmă ipotezele lansate anterior, care spuneau faptul că vaccinarea ar putea îmbunătății simptomele pacienÈ›ilor cu COVID-19 persistent.
Până în prezent, peste 420 de milioane de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel global. DeÈ™i majoritatea oamenilor prezintă simptome uÈ™oare sau moderate È™i obÈ›in o recuperare în decurs de 14 zile de la infecÈ›ia iniÈ›ială, unele persoane infectate se confruntă cu o formă persistentă de COVID-19, în care simptomele sunt raportate pentru o perioadă prelungită, adică vreo câteva luni după infecÈ›ia iniÈ›ială.

COVID-ul prelungit poate provoca disfuncÈ›ie multiorganică È™i poate avea un impact negativ asupra vieÈ›ii pacienÈ›ilor. Potrivit unui studiu, peste 85% dintre pacienÈ›ii cu COVID-19 de lungă durată raportează simptome persistente chiar È™i după un an de la debutul bolii. Nu există niciun tratament pentru COVID-19 de lungă durată, în afară de sfaturi generale, reabilitare multidisciplinară È™i autogestionare. Cu toate acestea, s-a speculat faptul că vaccinarea împotriva noului SARS-CoV-2 poate ajuta la ameliorarea COVID-ului de lungă durată, dar există puÈ›ine dovezi care să susÈ›ină această noÈ›iune.

În studiul actual, cercetătorii au efectuat o emulare a unui studiu È›intă pentru a evalua efectele vaccinării asupra simptomelor pacienÈ›ilor cu COVID-19 de lungă durată. Autorii au folosit date din cohorta ComPaRe (Communauté de Patients pour la Recherche), o cohortă electronică prospectivă în curs de desfășurare de pacienÈ›i cu COVID-19 lung.

PacienÈ›ii au fost clasificaÈ›i în cohorta de vaccinare dacă au primit un vaccin COVID-19 între momentul iniÈ›ial al studiului È™i la 60 de zile distanță, iar subiecÈ›ii nevaccinaÈ›i au fost clasificaÈ›i ca martori. PacienÈ›ii au fost evaluaÈ›i la două intervale în timpul studiului, primul la 60 de zile È™i celălalt la 120 de zile după includerea în studiu. PacienÈ›ii au fost rugaÈ›i să completeze un chestionar online la aceste intervale, întrebându-se despre simptome.

Autorii au raportat că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea reduce severitatea COVID-19 prelungit È™i impactul acestuia asupra vieÈ›ii pacienÈ›ilor. Cu doar două efecte adverse grave ale vaccinării la pacienÈ›ii cu COVID-19 de lungă durată, ei au sugerat că vaccinurile SARS-CoV-2 sunt sigure pentru aceÈ™ti pacienÈ›i.

sursa: News Medical
foto: Starocean/Shutterstock

Data actualizare: 23-02-2022 | creare: 23-02-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
The effect of COVID-19 vaccination on long COVID symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20220221/The-effect-of-COVID-19-vaccination-on-long-COVID-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potenÈ›ial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum