De ce sunt mai fericiți cei care fac jogging dimineața?

©

Autor:

De ce sunt mai fericiți cei care fac jogging dimineața?
Un nou studiu, publicat în jurnalul Cell Metabolism, a găsit explicaţia pentru care persoanele care aleargă dimineaţa sunt mai fericite. Se pare că totul ţine de leptina, un hormon responsabil de sentimentul de saţietate. Nivelele leptinei cresc după masă şi suprimă senzaţia de foame. Atleţii care fac sport cu regularitate tind să aibă nivele mai scăzute de leptina în sânge, de aceea ei resimt foamea mai des.

Studiul a examinat efectele leptinei asupra creierului la şoarecii de laborator, cărora cercetătorii le-au întrerupt circuitele cu leptină, dând creierului impresia că nivelele hormonului sunt scăzute. Aceşti şoareci au alergat pe o distanţă de două ori mai mare decât cea parcursă de şoarecii din grupul cu nivele normale de leptină.

În plus, când şoarecii au fost puşi să aleagă între o cuşcă cu o roată funcţională şi una cu o roată blocată şi inutilizabilă, cei cu nivele scăzute de leptină au preferat să îşi petreacă timpul în varianta de adăpost asociată cu alergatul.

Cercetările demonstrează că nivelele scăzute de leptină determină şoarecii să alerge suplimentar, ceea ce înseamnă că activitatea fizică le oferă plăcere. Stephanie Fulton, de la University of Montreal, afirmă că rezultatele studiului sunt valabile şi pentru specia umană şi că nivele scăzute de leptină la alergători produc euforie şi plăcere. De aceea, alergătorii care se antrenează în mod constant se simt mai fericiţi când parcurg distanţe mai mari.

Poate părea un paradox faptul că aspectul care determină senzaţia de foame produce în acelaşi timp şi dorinţa de a alerga mai mult şi sentimentul de plăcere. Totuşi, există o explicaţie bazată pe teoria evoluţiei, care susţine că, atunci când strămoşii noştri erau înfometaţi, trebuiau să parcurgă distanţe lungi pentru a găsi de mâncare. Există posibilitatea ca starea de euforie a alergătorilor să fie rezultatul unei evoluţii a strămoşilor care aveau nevoie de motivaţie pentru a continua să caute hrană.

Rezultatele cercetărilor nu încurajează alergatul pe stomacul gol, pe distanţe exagerat de mari sau prea des. Este importantă o alimentaţie corespunzătoare, care să susţină activitatea fizică.

Sursa: The Huffington Post

Data actualizare: 30-09-2015 | creare: 30-09-2015 | Vizite: 2029
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum