De ce „sacrificăm” fericirea de moment pentru bunăstarea pe termen lung?

©

Autor:

De ce „sacrificăm” fericirea de moment pentru bunăstarea pe termen lung?

Conform unui studiu realizat cu participarea a 30 000 de participanți de către o echipă multidisciplinară de cercetători din UK, Spania, SUA și Belgia, oamenii sunt mult mai orientați către viitor decât se preconiza inițial. În plus, se pare că dispoziția are un impact important asupra tipurilor de activități pe care alegem să le facem.


Deși principiul hedonismului (una dintre teoriile motivației) spune că suntem motivați de urmărirea plăcerii și evitarea durerii, această teorie nu explică de ce ne angajăm în activități neplăcute, dar care sunt critice pentru viitor, cum ar fi să lucrăm foarte mult sau să ne ocupăm de activitățile casnice, când am putea să desfășurăm activități relaxante și plăcute (un hobby, de exemplu).


Pentru a investiga acest aspect, echipa formată din oameni de știință, medici și psihologi a monitorizat, prin intermediul unei aplicații pentru telefon, starea de spirit și activitățile celor 30 000 de participanți la studiu, zilnic timp de o lună.


Rezultatele au indicat că dispoziția are un rol esențial în decizia persoanelor de a se implica în anumite tipuri de activități. Mai exact, când persoana este binedispusă, e mai probabil să se angajeze în activități neplăcute, dar folositoare pe termen lung. Însă când nu are o stare de spirit bună, tendința este de a alege activitățile plăcute (de genul ieșirii cu prietenii sau practicarea de sport), probabil în încercarea de a se simți mai bine.


Rezultatele susțin ipoteza hedonismului flexibil, conform căreia oamenii au numeroase obiective, pe termen lung și scurt, iar dispoziția are un rol important în prioritizarea lor. Astfel, persoanele binedispuse se vor orienta mai mult asupra viitorului, în timp ce persoanele care nu au o stare bună de spirit vor căuta activități care să le îmbunătățească dispoziția.


Studiul a fost publicat în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences și explică de ce tendința umană este de a „sacrifica” fericirea de moment pentru bunăstarea pe termen lung.


În studiile următoare, cercetătorii doresc să investigheze mecanismele prin care dispoziția ne influențează deciziile.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 02-02-2019 | creare: 23-08-2016 | Vizite: 1292
Bibliografie
Why do people sacrifice short-term happiness for long-term welfare?, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-people-sacrifice-short-term-happiness-long-term.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum