De ce apare somnolența când suntem bolnavi?

©

Autor:

De ce apare somnolența când suntem bolnavi?
Atât oamenii, cât și animalele resimt oboseală și somnolență atunci când se îmbolnăvesc. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Perelman din Cadrul Universității din Pennsylvania au realizat un studiu care explică mecanismul acestei somnolențe.

Cercetarea s-a realizat în laborator, pe sistemul nervos simplu al limbricilor (Ascaris lumbricoides). Cercetătorii au observat că o celulă nervoasă numită ALA coordonează răspunsul general al organismului pe durata bolii. Pentru că boala implică stresul asupra celulelor din corp, nevoia de somn apare pentru a susține recuperarea. La acești viermi cilindrici, somnolența este indusă de neuronul ALA din cadrul FLP-13 sau altor neuropeptide.

Neuropeptida FLP-13 induce nevoia de somn prin oprirea activității din celulele sistemului nervos central care mențin organismul în starea de veghe. Autorii au investigat mutațiile genetice pentru a vedea care sunt genele care determină limbricii să adoarmă atunci când este eliberată FLP-13. Au observat că acei viermi care prezentau mutații din cauza cărora le lipsea un receptor al proteinei (DMSR-1) de pe suprafața celulelor, nu mai resimțeau somnolența ca răspuns la FLP-13. Aceasta sugerează că DMSR-1 ar fi esențial pentru mecanismul de stimulare a somnului de către FLP-13.

Autorii consideră că acest mecanism ar putea fi valabil și în cazul oamenilor și animalelor, inducerea odihnei fiind extrem de importantă pentru recuperare când organismul se confruntă cu boala.

Studiul reprezintă un punct de plecare pentru cercetări viitoare privind mecanismele care creează somnolența la oameni și animale.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 19-01-2020 | creare: 20-01-2017 | Vizite: 3035
Bibliografie
What causes sleepiness when sickness strikes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170119120217.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •