Curcumina, un potențial agent terapeutic împotriva tulpinii Omicron a SARS-CoV-2

©

Autor:

Curcumina, un potențial agent terapeutic împotriva tulpinii Omicron a SARS-CoV-2
În cadrul unui nou studiu axat pe varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, s-a propus examinarea efectelor a șapte substanțe fitochimice, mai exact capsaicina, gingerol, alicina, curcumina, piperina, zingeberena și cinnamaldehida, pentru a determina posibila implicare terapeutică a acestora în tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19. Analiza a fost realizată prin andocarea celor șapte substanțe de complexul format din proteina S din cadrul tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2 și enzima de conversie a angiotensinei umane 2 (hACE2) și prin efectuarea unei simulări de dinamică moleculară dintre curcumină și proteina în cauză, în vederea evaluării stabilității structurale a complexului.

Rezultatele studiului au certificat o favorizare a capacității de legare a variantei Omicron de hACE2 în urma substituției unor aminoacizi din cadrul virusului, ceea ce ar putea duce la o creștere a transmisibilității acestuia. În urma evaluării Prodigy, s-a evidențiat o energie de legare dintre virus și hACE2 de -13,7 Kcal mol-1, în timp ce tulpina Omicron care nu a fost modificată a înregistrat capacități de legare inferioare. De asemenea, analiza a relevat și capacitatea curcuminei de a se atașa atât de completul proteină virală-hACE2, dar și cu forma nemodificată a virusului SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că substanța s-a legat de multiple resturi de aminoacizi (ARG161 [493], SER114 [446], HIS173 [505] și SER164 [496]), în timp ce medicamentul de control, clorochina, s-a legat numai de aminoacidul ARG161. Această observație a evidențiat faptul că substanța are o afinitate mare pentru proteina S din cadrul virusului SARS-CoV-2 decât clorochina. Cu toate acestea, ambele au prezentat o regiune structurală comună, ce cuprinde aminoacizii ARG161 [493], SER162 [494] și TYR117 [449]. Simularea a relevat o structură stabilă pe care curcumina o poate realiza cu proteina S a variantei Omicron fiziologic și o interacțiune cu aceasta mai puternică decât clorochina, studiul atătând și faptul că substanța are o afinitate mai mare pentru proteina S decât clorochina.

Cercetătorii concluzionează evidențiind capacitatea de inhibiție superioară a curcuminei asupra proteinaei S și potențialul acesteia de perturbare a complexului proteină virală-hACE2.

sursa: News Medical
foto: EshanaPhoto/Shutterstock

Data actualizare: 17-05-2022 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 319
Bibliografie
Study finds curcumin is a potential therapeutic agent against the Omicron variant of SARS-CoV-2, link: https://www.news-medical.net/news/20220429/Study-finds-curcumin-is-a-potential-therapeutic-agent-against-the-Omicron-variant-of-SARS-CoV-2.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studii clinice privind potențiale terapii în lupta împotriva COVID-19
  • Sunt antiinflamatoarele contraindicate în infecția cu coronavirus?
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum