Cum te poți îmbolnăvi acasă
Autor: Pavel Cătălina
Acasă este prin definiţie – sau ar trebui să fie – locul unde te simţi cel mai bine şi unde, teoretic, eşti ferit de pericole şi de alţi factori care îţi pun viaţa în pericol. Acest lucru este, însă, doar parţial adevărat fiindcă – neglijată sau neatent construită – o locuinţă îţi poate şubrezi grav sănătatea.
Deosebit de nocivă este expunerea la fumul de tutun (indiferent că este vorba despre fumatul activ sau pasiv), ce creşte riscul formării cancerului de plămâni, a infecţiilor respiratorii şi a bolilor cardiovasculare. Nu permite ca fumul de tutun să intre în casă, iar dacă unul dintre membrii familiei fumează sfătuieşte-l să o facă în spaţiile ce comunică strâns cu exteriorul locuinţei.
După fumat, radonul rezidenţial reprezintă o altă cauză majoră pentru declanşarea cancerului pulmonar. Acesta poate fi descris ca fiind un gaz inodor, incolor radioactiv şi cancerigen ce, odată inhalat, provoacă probleme grave de sănătate (şi, anual, decesul a 2.000 de persoane, conform ultimelor cercetări din domeniu). Majoritatea locuinţelor sunt afectate de radon, într-o mai mare sau mai mică măsură în funcţie de tipul construcţiei, de poziţionarea casei, de solul pe care se află, etc. Poţi minimaliza efectele pe care radonul le are asupra casei prin etanşeizarea fisurilor, izolarea suplimentară a casei cu ajutorul unei membrane anti-radon ori prin amplasarea unei tubulaturi de dren pentru extracţia gazului din reşedinţă. Testele de detectare a radonului din locuinţe nu sunt costisitoare şi pot fi achiziţionate şi online, contra unui cost redus.
Azbestul, un minereu fibros de trei tipuri (bleu, brun şi alb), a fost utilizat în mod obişnuit ca material de construcţie şi izolator între anii 1920 şi 1978. Expunerea constantă la această substanţă creşte, de asemenea, riscul producerii diverselor forme de cancer şi a bolilor de plămâni. Azbestul din locuinţe poate fi înlăturat, dar în acest scop este mai mult decât necesar ajutorul specializat.
O altă substanţă nocivă folosită pentru amenajarea locuinţelor este plumbul, substanţă utilizată frecvent în trecut ca materie primă pentru confecţionarea vopselurilor. Nenumărate cazuri de otrăvire cu plumb s-au înregistrat în trecut în rândul copiilor expuşi, în locuinţe, la vopselurile alcătuite pe baza acestei substanţe. Plumbul intră şi în alcătuirea ţevilor, conductelor, în baterii, dar şi în fitilul lumânărilor parfumate şi este deosebit de periculos pentru copii şi pentru femei gravide. Fereşte-ţi familia de expunerea la plumb schimbând ţevile, instalaţiile, bateriile, vopselurile din casă ce conţin acest element, montând filtre pentru apă, curăţând temeinic locuinţa şi cumpărând alimente bio (nedepozitate în conserve!).
Deosebit de periculoase sunt emisiile de monoxid de carbon, oxizi de nitrogen şi dioxid de sulf. Aceste gaze de combustie lezează căile respiratorii provocând diverse afecţiuni şi, în anumite circumstanţe, sunt letale. (1, 2)
Casă - dulce casă sau plină de otrăvuri?
Pentru a evita intoxicarea cu gaze de combustie, verifică periodic instalaţiile domestice pe gaze, curăţă coşul de fum şi de cuptor în fiecare an şi fii sigur că acestea sunt bine ventilate. De asemenea, evită să utilizezi în interiorul casei dispozitive de ardere neventilate cum sunt încălzitoarele cu benzină, butelii şi alte asemenea; instalează o hotă de evacuare pe aragaz, iar ca metodă de protecţie suplimentară, montează un detector de gaze în locuinţă.
Să bei apă de la robinet poate fi un obicei cât se poate de nesănătos, pe fondul dezastrelor ecologice produse în numele capitalismului. Deşi e un lucru bine întipărit în mentalul colectiv că apa de la robinet nu mai este de mult „potabilă”, destul de multe familii continuă să-şi potolească setea consumând acest amestec de lichid, bacterii şi clor în cantităţi industriale. În funcţie de vechimea blocului şi de zona în care locuieşti, este posibil ca apa să fie contaminată cu particule de plumb provenite de la sistemul de intalaţii învechit, cu nitriţi, pesticide, chimicale, radon. Un test chimic relevă toate aceste substanţe iritante şi, în funcţie de rezultate, constituie un imbold de montare a unui filtru pentru apa de la robinet – mai înainte amintit – sau de introducere a apei îmbuteliate din comerţ în dieta zilnică (apă microbiologic pură).
Teoretic substanţele chimice de curăţare a casei nu ar trebui depozitate în interiorul căminului; dacă locuieşti la bloc şi nu dispui de o boxă, păstrează produsele de curăţare în recipiente etanşe şi depune-le într-un loc la care să nu aibă acces copiii sau animalele. Pe piaţă, oferta de produse de curăţare este cât se poate de generoasă. Achiziţionează-le pe acelea mai puţin toxice (recomandarea mea ar fi produsele bio pe care le poţi cumpăra de pe Internet). Aceleaşi substanţe prietenoase cu natura sunt indicate şi pentru întreţinerea grădinii, peluzei, copacilor, pentru tratarea lemnului împotriva dăunătorilor şi ignifugarea sa, văruirea pereţilor etc.; nu păstra lemnele de foc în interiorul spaţiului locativ, ci la exteriorul casei într-un depozit ferit de umezeală. Totodată, indiferent de tipul locuinţei, ai grijă ca alimentele să fie menţinute în containere etanşe, în lăzi frigorifice/ frigidere cu temperaturile scăzute optime, igienizate şi curăţate corespunzător (pentru a nu fi contaminate cu insecte, bacterii, etc.).
Deosebit de nocive într-o locuinţă sunt mucegaiul şi acarienii! Mucegaiul provoacă afecţiuni respiratorii dintre cele mai grave, se ascunde în cele mai surprinzătoare locuri (pe hainele preferate de exemplu sau în locuri greu de inspectat vizual). Acarienii, localizaţi în principal în aşternuturi, perne, plapume, saltele, mochete, draperii sunt responsabili pentru producerea de afecţiuni ale pielii (dermatite), boli ale ochilor (conjunctivite), deficienţe respiratorii (astm), rinită alergică persistentă şi altele. Fereşte-ţi casa de mucegai şi de acarieni prin următoarele metode:
- izolează corespunzător locuinţa de exterior şi foloseşte aparatele de dezumidificare a spaţiului conform indicaţiilor producătorului
- elimină imediat mucegaiul din casă, dacă acesta s-a instalat deja (în comerţ există soluţii speciale de eliminare şi de prevenire a mucegaiului)
- curăţă des lenjeriile de pat, feţele de perne, pernele, pilotele şi la fel de des şterge praful
- spală jucăriile de pluş şi alte accesorii asemănătoare cu aceeaşi constanţă
- protejează saltelele şi pernele cu învelitori antialergice şi nu lăsa animalele de companie în dormitor
- aeriseşte casa în fiecare zi. (3, 4, 5)
Atenţie la materialele plastice!
Măsuri de precauţie trebuie luate şi dacă îţi amenajezi în interiorul casei o cameră obscură, un atelier de pictură ori de sculptură sau o altă încăpere de acest gen – în funcţie de natura activităţii artistice căreia i te dedici. Astfel de camere trebuie aerisite foarte des, lucrul ar trebui să se desfăşoare folosind mănuşi de protecţie, ochelari; expunerea la substanţe toxice în aceste încăperi poate fi minimalizată fie prin înlocuirea unora dintre compuşi cu substanţe mai puţin nocive, fie prin folosirea unor recipiente din materiale mai prietenoase cu organismul uman. Expunerea la aceste substanţe este deosebit de nocivă pentru femeile gravide.
Sfaturi finale
- Depozitează în recipiente ermetice combustibilul pentru automobil şi celelalte substanţe dedicate întreţinerii şi îngrijirii vehiculului; pe cât posibil, ţine-le departe de spaţiul locativ ori păstrează-le într-un loc ferit de ochii copiilor, la care să nu aibă acces animalele, un loc încuiat, izolat.
- Lumânările cu fitil pe bază de plumb sunt dăunătoare, am menţionat anterior, şi la fel nocive sunt odorizantele de cameră ce conţin formaldehidă şi naftalină (cea din urmă fiind una dintre principalele cauze pentru formarea cataractei).
- Foloseşti recipiente din plastic? Atunci, e imperativ să ştii că nu trebuie niciodată să încălzeşti la microunde mâncarea aflată într-un container din plastic fiindcă la temperaturi ridicate, mai ales, este foarte probabil ca toxinele din acest mediu să îţi contamineze hrana. Evită mai ales produsele din plastic policarbonat şi achiziţionează-le pe acelea inscripţionate BPA-free (fără bisphenol A, o chimicală asociată cu afecţiuni grave, ca diabetul, anomalii ale fetusului, disfuncţii erectile etc.) şi fără PVC (policlorură de vinil). Nu refolosi sticlele de plastic, în care îţi achiziţionezi apa plată de exemplu, mai ales dacă sunt avariate (zgâriate). Cu cât sunt mai vechi, cu atât materialele plastice degajă mai multe toxine.
- Nu în ultimul rând, verifică periodic instalaţiile electrice, aparatele de aer condiţionat din casă şi evită să montezi prize în baie (eventual montează prize special create pentru această încăpere).
- Curăţă şi aeriseşte locuinţa temeinic în cazul în care spargi un bec fluorescent.
Transformă-ţi casa într-un loc sigur şi prin fixarea de balustrade pentru scări, bare de prindere în zona duşului şi o reţea de lumini exterioare (dacă deţii casă la ţară) pentru a evita orice accident. (6, 7, 8)
2. 7 moduri de a vă asigura casa împotriva surselor de cancer – Viataverdeviu.ro, link: https://viataverdeviu.ro/7-moduri-de-a-va-asigura-casa-impotriva-surselor-de-cancer/
3. Reduce toxins in your home – Women.webmd.com, link: https://women.webmd.com/features/reduce-toxins-in-your-home
4. Is your home making you sick? – Care 2 make a difference, link: https://www.care2.com/greenliving/is-your-home-making-you-sick.html
5. Is poor indoor air quality making you sick? – Consumerreports.org, link: https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2012/06/is-poor-indoor-air-quality-making-you-sick/index.htm
6. 10 Cancer causes to remove from your home – Care 2 make a difference, link: https://www.care2.com/greenliving/10-cancer-causers-to-remove-from-your-home.html
7. Arts and Crafts: Make it safe – Care 2 make a difference, link: https://www.care2.com/greenliving/arts-and-crafts-make-it-safe.html
8. Kitchen Plastic: Easy Greening – Care 2 make a difference, link: https://www.care2.com/greenliving/kitchen-plastic-easy-greening.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni