Cum să îți revii după o despărțire

©

Autor: Redacția ROmedic

Cum să îți revii după o despărțire
Despărțirea de un partener este de cele mai multe ori dureroasă și dificil de depășit. Una dintre strategiile cunoscute, cel puțin în teorie, de a te recupera după un astfel de eveniment este să încerci să nu te mai gândești la el și să treci peste. Însă un studiu recent, realizat de doi psihologi americani și publicat în Social Psychological and Personality Science  a indicat exact contrariul: cu cât vorbești mai mult despre o despărțire, cu atât mai multe șanse ai de a te vindeca mai rapid.

Autorii cercetării au studiat timp de mai mulți ani problema divorțurilor și a despărțirilor prin metode longitudinale, care presupuneau din partea participanților reamintirea constantă despre separarea prin care au trecut. De aceea, cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva metodologia folosită nu afectează depășirea acestui eveniment, forțând persoanele să tot vorbească despre el.

Pentru a elucida această dilemă, au realizat studiul de față, care s-a desfășurat pe o durată de 9 săptămâni. Participanții, persoane care în ultimele 6 luni trecuseră printr-o despărțire (dar nu divorț), au fost împărțiți în două grupuri:
  • în cazul primului grup s-a folosit un set intensiv de metode de identificare a emoțiilor și strategiilor acestora de a face față despărțirii (chestionare, interviuri, măsurători psiho-fiziologice, precum monitorizarea bătăilor inimii)
  • participanții din al doilea grup au fost solicitați doar să completeze un chestionar inițial și unul final.

După cele 9 săptămâni, la participanții din primul grup, în cazul cărora se folosiseră mai multe și variate metode, s-a observat o recuperare mult mai bună decât a celor care au completat doar chestionarele.

Unul dintre factorii urmăriți de psihologi a fost conceptul de „reorganizare a sinelui”, respectiv capacitatea unei persoane de a se vedea pe sine separat de fostul partener și de fosta relație. Cei care au avut ocazia să se gândească și să vorbească despre despărțire au avut posibilitatea să își consolideze imaginea de sine, ca fiind diferită de cea a partenerului.

Posibilele explicații ale rezultatelor ar fi revenirea frecventă asupra experienței, crearea unei narațiuni în care e prezentată și partea de recuperare și prezentarea cât mai expresivă a despărțirii (acestea era unele dintre cerințele studiului), dar și faptul că participanții încep să își privească despărțirile de la distanță.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 24-02-2019 | creare: 16-01-2015 | Vizite: 2388
Bibliografie
An unexpected way to recover from a breakup, link: https://medicalxpress.com/news/2015-01-unexpected-recover-breakup.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: