Cum influențează cititul capacitatea cognitivă și gândirea

©

Autor:

Cum influențează cititul capacitatea cognitivă și gândirea
Pentru a citi și a scrie, creierul trebuie să coordoneze numeroase funcții cerebrale complexe. Acestea includ, de exemplu, abilități vizuale de bază, procesare fonologică, memorie pe termen lung și memorie de lucru. De aceea este nevoie de ani de practică de citire și scriere pentru a fi făcute fără efort. Cititul și scrisul, de asemenea, modifică structura și funcția creierului.
În special în cazul dislexiei, este adesea dificil să se diferențieze dacă deficitele asociate sunt cauzale sau dacă apar deoarece cei care citesc au dobândit aceste beneficii cognitive prin citire. Studii anterioare au arătat că lectura îmbunătățește semnificativ conștientizarea fonologică (abilitatea de a recunoaște anumite structuri de sunete ale unei limbi). Persoanele cu dislexie găsesc adesea dificilă distingerea acestor structuri, ceea ce este un efect secundar, mai degrabă decât cauza dificultăților de citire.

Cercetătorii au identificat alte efecte caracteristice dislexiei, dar sunt, de asemenea, observate la persoanele care sunt analfabete. Acestea includ memoria verbală pe termen scurt, abilitatea de a repeta pseudocuvinte și abilitatea de a numi rapid imagini, culori și simboluri sau de a anticipa modul în care propozițiile vor continua.

Făcând comparație între cei care citesc des și indivizii analfabeți, studiul evidențiază cât de mult ne schimbă cititul creierul. Se pare că cei care citesc greu au dificultăți similare în procesarea secvențelor de imagini și le este mai greu să  facă distincția între modul în care un obiect este orientat în spațiu.

În Europa există în continuare  o rată crescută de analfabetism. Conform datelor UNESCO, la nivel global, procentul persoanelor analfabete este 15%. Nu doar persoanele implicate sunt afectate, ci și restul lumii. Efectele analfabetismului nu se termină atunci când copiii au învățat să citească, ci au efecte profunde și de durată asupra cunoașterii. Abilitatea de a citi și de a scrie este esențială pentru capacitatea de a analiza problemele complexe și pentru fluxul de idei și gândirea critică.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-11-2019 | creare: 25-04-2018 | Vizite: 2224
Bibliografie
Culture shapes the brain: How reading changes the way we think, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-culture-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile și activitățile ce ajută la menținerea unui creier sănătos la vârsta a treia
  • „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum