Consumul de cafea cofeinizată poate crește riscul de calcifiere a aortei abdominale la adulții cu boli cardiovasculare

©

Autor:

Consumul de cafea cofeinizată poate crește riscul de calcifiere a aortei abdominale la adulții cu boli cardiovasculare
Un studiu recent publicat în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases investighează impactul consumului de cafea asupra incidenței calcifierii aortosclerotice abdominale (depunerea de calciu în peretele arterei aorte abdominale) în rândul adulților diagnosticați cu hipertensiune arterială, diabet și boli cardiovasculare.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat rezultatele pacienților sănătoși cu cele ale pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare sau diabet. Studiul a inclus un eșantion de peste 2.500 de adulți, care au furnizat informații cu privire la starea de sănătate, inclusiv nivelurile de consum de cafea și alte variabile cheie. Studiul a constatat că majoritatea consumatorilor de cafea erau mai în vârstă, de etnie albă și fumători. Cu toate acestea, mai puțini dintre aceștia sufereau de diabet. De asemenea, participanții cu un consum mai mare de cafea aveau niveluri mai ridicate de vitamina D, dar o funcție renală mai scăzută și o calitate mai proastă a dietei.

În ceea ce privește rezultatele legate de asocierea dintre consumul de cafea și scorurile calcifierii aortosclerotice abdominale (CAA), studiul nu a evidențiat asocieri semnificative în general. Cu toate acestea, atunci când s-au analizat subgrupurile de participanți cu unul sau mai mulți factori de risc (hipertensiune arterială, diabet și boli cardiovasculare), s-a observat că persoanele cu un consum mediu de cafea de 390 g/zi sau mai mult (consum mare) prezentau scoruri ale calcifierii aortosclerotice abdominale mai mari.

Asocierile au fost evidențiate și în cazul comparației între consumatorii de cafea decofeinizată și cei care consumau cafea cu cofeină. Persoanele care au optat pentru cafeaua decofeinizată nu au prezentat un risc crescut de scoruri CAA mai mari, în timp ce consumatorii de cafea cu cofeină au prezentat un risc crescut, în special în prezența unuia sau mai multor factori de risc menționați anterior.

Studiul indică faptul că persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială, diabet și BCV ar trebui să acorde o atenție deosebită consumului de cafea, în special cafelei cu cofeină, în vederea reducerii riscului de calcifiere a aortei abdominale. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare și alți factori de risc și să se solicite sfatul unui medic specialist înainte de a face modificări în regimul alimentar sau în obiceiurile legate de consumul de cafea.

Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 1047
Bibliografie
The effect of coffee consumption on abdominal aortic calcification among adults, link: https://www.news-medical.net/news/20230623/The-effect-of-coffee-consumption-on-abdominal-aortic-calcification-among-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Consumul de cafea este benefic și lipsit de riscuri pentru sănătate
  • STUDIU: Fluorochinolonele ar putea crește riscul de afecțiuni acute aortice
  • Un algoritm poate determina doza și sincronizarea perfectă a cofeinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum