Vaccinurile împotriva COVID-19, eficiență semnificativ redusă împotriva mutației sud-africane
Autor: Teodorescu Mihai
Vaccinurile actuale și terapiile cu anticorpi monoclonali pot avea o eficiență redusă în neutralizarea variantelor SARS-CoV-2 din Marea Britanie și Africa de Sud, sugerează un nou studiu, publicat în revista Nature. În plus, noile variante ale virusului cresc probabilitatea de reinfectare. Predicțiile studiului sunt confirmate de primele rezultate raportate ale vaccinului Novavax.
Compania Novavax a raportat că vaccinul său a fost eficient în proporție de aproape 90% în studiul efectuat în Marea Britanie, dar doar în 49,4% dintre cazuri în studiul din Africa de Sud, unde majoritatea infectărilor cu COVID-19 sunt cauzate de varianta B.1.351 (tulpina sud-africană a virusului). „Dacă răspândirea rampantă a virusului continuă și se acumulează mutații critice, atunci putem fi condamnați să urmărim continuu SRS-CoV-2 în evoluție, așa cum am făcut de mult pentru virusul gripal”, spune autorul studiului, David Ho, director al Centrului de Cercetare Aaron Diamond și profesor de medicină la Universitatea Columbia.
Cercetătorii au descoperit că anticorpii din probele de sânge prelevate de la persoanele inoculate cu vaccinul Moderna sau Pfizer au fost mai puțin eficiente în neutralizarea celor două variante, B.1.1.7, care a apărut în septembrie anul trecut în Anglia și B.1.351, care a apărut în Africa de Sud la sfârșitul anului 2020. Față de varianta din Marea Britanie, neutralizarea a scăzut de aproximativ 2 ori, dar față de varianta din Africa de Sud, neutralizarea a scăzut de 6,5 până la 8,5 ori. „Scăderea activității de neutralizare față de varianta din Africa de Sud este apreciabilă și acum vedem, pe baza rezultatelor Novavax, că acest lucru determină o reducere a eficacității protectoare”, spune Ho.
Noul studiu nu a examinat varianta mai recentă găsită în Brazilia (B.1.1.28), dar având în vedere mutațiile similare între variantele din Brazilia și Africa de Sud, Ho spune că varianta din Brazilia ar trebui să se comporte similar cu varianta sud-africană. De asemenea, studiul a constatat că anumiți anticorpi monoclonali utilizați acum pentru a trata pacienții cu COVID pot să nu funcționeze împotriva variantei din Africa de Sud.
Noul studiu a examinat toate mutațiile din proteina spike a celor două tulpini ale virusului. Cercetătorii au creat pseudovirusuri SARS-CoV-2 (viruși care produc proteina spike, dar nu pot provoca infecții) cu cele opt mutații găsite în Regatului Unit și cele nouă mutații găsite în Africa de Sud, apoi au măsurat sensibilitatea acestor pseudovirusuri la anticorpii monoclonali dezvoltați pentru a trata pacienții cu COVID. Studiul a măsurat activitatea de neutralizare a 18 anticorpi monoclonali diferiți, incluzând anticorpii din două produse autorizate pentru utilizare în Statele Unite. Împotriva variantei din Marea Britanie, majoritatea anticorpilor erau încă puternici, deși activitatea de neutralizare a doi anticorpi în dezvoltare a fost modest afectată. Totuși, împotriva variantei din Africa de Sud, activitatea de neutralizare a patru anticorpi a fost complet sau parțial anulată.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburările de somn preexistente și riscul de COVID-19 (meta-analiză)
- Inteligența artificială ar putea prezice probabilitatea de a avea COVID-19 pe baza simptomelor, înainte de testare
- Pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă au şanse de zece ori mai mari să dezvolte aritmii cardiace
- Unul din trei americani a avut COVID-19 până la sfârșitul anului 2020
- Gangllioni gat
- E bine sa ma vaccinez anti covid -19 daca sunt alergic la penicilina
- Vaccin COVID în caz de betatalasemie minoră şi probleme endocrinologice
- Trombocitopenie vaccin COVID-19
- Întrebare vaccin covid și infecție urinară
- Buna seara! aș dori și eu sa știu cât de sigur este vaccinul Pfizer?
- Astm bronșic + alergie respiratorie și efectele vaccinului Pfizer anti Covid-19