Factorii biosociali, mai degrabă decât o etiologie specifică infecției, implicați în inegalitățile de gen asociate cu rezultatele COVID-19

©

Autor:

Factorii biosociali, mai degrabă decât o etiologie specifică infecției, implicați în inegalitățile de gen asociate cu rezultatele COVID-19
La debutul pandemiei COVID-19, rata mortalității în rândul bărbaților a fost considerabil mai mare decât a femeilor, sugerând o eventuală asociere a factorilor biologici legați de sex cu susceptibilitatea de a dezvolta forme severe ale bolii. Pe baza constatărilor biomedicale, au fost propuse mecanisme endocrinologice și imunologice care ar putea duce la o mai mare mortalitate în rândul bărbaților.
Cercetătorii prezintă, într-un nou număr al revistei Social Science & Medicine, concluziile unui studiu longitudinal al disparităților de sex cu privire la mortalitatea COVID-19, între statele din SUA. Instrumentul de urmărire a datelor utilizat în cadrul studiului a înregistrat săptămânal cazurile de COVID-19 dezagregate pe sex și mortalitatea din 50 de state din SUA și Districtul Columbia, de pe site-urile web de sănătate publică de stat. Toate datele au fost colectate, validate și partajate public în forme grafice.

Cercetătorii au observat că disparitățile sexuale și ratele de mortalitate au fost foarte eterogene, în interiorul statelor și între state. Variația în diferența de sex a fost atribuită factorilor de bază la nivel de stat. Astfel, factorii sociali și contextuali au jucat și continuă să joace un rol crucial în disparitățile sexuale rezultate în privința mortalității din cauza COVID-19. În mod similar, variabilitatea geografică are, de asemenea, un impact asupra modelelor de disparitate între sexe. Rezultatele au dezvăluit o mortalitate agregată de COVID-19 modest mai mare în rândul bărbaților. Persoanele de sex masculin din SUA au continuat să aibă rate de mortalitate mai mari decât femeile înainte de COVID-19, ceea ce este în concordanță cu datele cu privire la disparitățile de sex dinainte de COVID-19.

Factorii biosociali au fost implicați în inegalitățile de gen legate de rezultatele COVID-19, mai degrabă decât o etiologie specifică infecției. Disparitățile de gen/sex asociate cu condițiile de sănătate subiacente pot influența probabilitatea decesului după infecție și, prin urmare, pot modifica rezultatele COVID-19 între bărbați și femei. În plus, la începutul pandemiei, din cauza numărului mai mic de cazuri, mici modificări ale ratelor de mortalitate ar genera o variabilitate ridicată a ratelor de mortalitate între cele două sexe. De fapt, persoanele de sex feminin au arătat o tendință mai mare de a avea rapoarte confirmate de testare COVID-19. Astfel, ratele mai mari de testare în rândul femeilor au condus la o proiecție mai mică a ratei mortalității în această populație.

sursa: News Medical
foto: elenabsl/Shutterstock

Data actualizare: 07-02-2022 | creare: 07-02-2022 | Vizite: 238
Bibliografie
Researchers explore sex disparities in COVID-19 outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20220203/Researchers-explore-sex-disparities-in-COVID-19-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum