Cum facem față îmbătrânirii?

©

Autor:

Cum facem față îmbătrânirii?

Îmbătrânirea presupune și aspecte pozitive, și părți negative. Important este să fim conștienți de ceea ce bătrânețea implică, să prevenim pe cât de mult posibil efectele ei mai puțin plăcute și nu în ultimul rând să privim această parte naturală a vieții cu atitudinea potrivită.


Factorii principali implicați în îmbătrânire sunt stilul de viață, predispoziția genetică, bolile de care suferim și mediul în care trăim. Dacă asupra unora nu putem nicicum interveni (substratul genetic), alți factori îi putem controla într-o mai mică (mediul de viață, bolile) sau mai mare măsură (stilul de viață). (1)


Iată câteva măsuri pe care le putem lua pentru a fi la adăpost de „tsunami-ul argintiu”, așa cum mai este numită îmbătrânirea:


Prevenția bolilor

Vizitele preventive la medic, chiar dacă nu suntem bolnavi și analizele periodice ne pot scuti de punerea unui diagnostic târziu în cazul unei boli tratabile. De asemenea, dacă sunt observate anumite semne care ne îngrijorează sau dacă știm că suntem predispuși spre dezvoltarea anumitor afecțiuni, este necesar să consultăm un specialist.


În plus există o serie de analize și examene medicale care ne pot ajuta să depistăm la timp afecțiuni care își fac apariția la vârsta a treia.

Iată doar câteva dintre acestea:


  • în urma măsurării presiunii arteriale se depistează persoanele hipertensive sau hipotensive, aspect care mai departe poate influența starea de sănătate a altor organe
  • testele de screening pentru colon sunt recomandate o dată pe an sau mai des pentru cei care știu că sunt predispuși spre astfel de probleme
  • o mamografie și examinarea sânilor pot depista cancerul de sân la femei, boală al cărei risc crește odată cu vârsta; mamografia este recomandată a fi făcută o dată la unul sau doi ani după vârsta de 40-50 de ani, în timp ce examinarea sânilor este indicat să fie făcută mult mai des și chiar de către femei
  • măsurarea colesterolului – un nivel peste limită al colesterolului poate fi tratat printr-o alimentație corespunzătoare și medicație, putând să prevenim astfel riscurile cardiovasculare
  • testele de depistare a osteoporozei sunt indicate după 65 de ani sau chiar după 60 în cazul celor care au un risc ridicat de a dezvolta această boală
  • verificarea funcțiilor tiroidei este de asemenea un test de screening prin care se pot descoperi anumite deficite la nivelul acestei glande
  • testarea ochilor o dată la doi ani sau chiar mai des atunci când sesizăm anumite modificări la nivelul ochilor poate preveni accentuarea sau înaintarea unor probleme de vedere
  • cancerul de prostată la bărbați și cancerul de col uterin la femei sunt boli pentru care trebuie făcute frecvent analizepentru a preîntâmpina instalarea și evoluția lor (1), (2), (3)


Alimentația corectă

Menținerea unei alimentații echilibrate și adecvate stării noastre de sănătate ne va ajuta să ținem sub control anumite boli cronice de care suferim sau cel puțin să nu le înrăutățim; pe de altă parte alimentele sănătoase (fructe, legume, cereale integrale, alimente bogate în fibre) ne influențează pozitiv și modul în care ne simțim. De asemenea, este important ca în cazul unor deficite de vitamine sau de substanțe importante pentru buna funcționare a organismului să le suplimentăm prin alimente sau chiar prin suplimente alimentare.


Consumul de alimente bogate în antioxidanți este indicat, pentru că aceste substanțe au rolul de a neutraliza radicalii liberi, considerați a fi importanți catalizatori ai procesului de îmbătrânire. Alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți sunt fructele și legumele intens colorate: fructe de pădure, morcovi, roșii, spanac, prune, cireșe etc.


Sportul

Activitatea fizică adaptată la vârstă și la starea de sănătate, începând de la mersul pe jos până la exerciții mai complexe pe care să le putem realiza are multiple beneficii pentru sănătatea noastră și pentru întârzierea efectelor îmbătrânirii;

  • are rolul de a ne menține corpul mobil, flexibil și de a-l întări împotriva efectelor îmbătrânirii;
  • ne menținem sub control greutatea corporală; la această vârstă masa musculară tinde să se micșoreze și să fie înlocuită cu grăsimi; o greutate peste limita normală nu va face decât să agraveze boli precum artrita sau osteoporoza și să accentueze durerile și senzațiile de disconfort ale articulațiilor sau coloanei vertebrale
  • exercițiile fizice reglează presiunea arterială și nu în ultimul rând accelează metabolismul, mult mai încetinit în această perioadă;
  • studii recente subliniază tot mai mult rolul benefic al sportului în reducerea riscului de a face Alzheimer, dar și împotriva artritei sau a osteoporozei (4), (5), (6)

Implicarea în activități sociale

Implicarea în diferite activități sociale, menținerea interacțiunilor cu ceilalți și de ce nu, legarea de noi relații trebuie să continue și la vârsta a treia. De multe ori pensionarea poate însemna ruperea unor astfel de relații, susținută și de sentimentul de inutilitate pe care unii îl pot resimți. Dimpotrivă, perioade mai lungi petrecute cu familia sau cu persoane care trec prin aceleași schimbări ne pot oferi suportul necesar pentru a le depăși cu succes.

Realizarea unei liste cu activitățile pe care nu le-am realizat de-a lungul vieții din cauza lipsei de timp alocate creșterii copiilor, familiei, carierei etc; pentru că după pensionare avem dintr-o dată prea mult timp la dispoziție, este momentul potrivit să îl alocăm hobby-urilor sau altor activități plăcute (excursii, timp petrecut cu prietenii sau cu nepoții etc.) (7), (8)


Menținerea sănătății creierului

Creierul trebuie antrenat în cât mai multe activități stimulante care să împiedice deteriorarea adusă de îmbătrânire: jocurile, cititul și apelarea la diverse tehnici (folosirea asocierilor, integrarea noilor informații și legarea lor de cele deja existente) au efecte benefice asupra memoriei, atenției și a altor procese cognitive. Dacă ne antrenăm cât mai mult creierul reușim să menținem căile neuronale realizate pe parcursul vieții. De aceea vârsta înaintată nu trebuie să ne împiedice să învățăm lucruri, să fim atenți la stimulii necunoscuți din jurul nostru și să fim deschiși către nou; în acest fel reușim să ne menținem activi din punct de vedere mental. (9)


Alte obiceiuri sănătoase

  • protecția solară a pielii - expunerea la soare este unul dintre principalii factori externi care favorizează apariția semnelor de bătrânețe ale pielii (riduri, uscăciune, petele de bătrânețe)
  • renunțarea la fumat, pe lângă efectele pozitive asupra sănătății, este benefică pentru tinerețea și aspectul pielii – persoanele care fumează au mai multe riduri, iar fumatul este implicat în distrugerea proteinelor de elastină, esențiale pentru piele
  • consumul de apă este benefic pentru menținerea supleții pielii
  • respectarea necesarului de ore de somn are un impact atât pe termen scurt asupra stării noastre de bine și a modului în care funcționăm, dar și pe termen lung, pentru că din ce în ce mai multe studii evidențiază un impact asupra apariției a numeroase afecțiuni (boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, obezitate și scăderea speranței de viață). (10), (11)


Sigur că toate aceste măsuri nu vor face decât să întârzie semnele bătrâneții, nu să o împiedice definitiv să se instaleze. Este important însă să reducem riscurile de îmbolnăvire și să facem tot posibilul să ne menținem spiritul tânăr, pentru că în acest fel vârsta cronologică va înceta să mai fie o povară.


Data actualizare: 26-12-2019 | creare: 13-02-2014 | Vizite: 5532
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îmbătrânim?
  • Biologii au identificat o genă care poate încetini îmbatranirea
  • Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum