Ce se întâmplă cu mâinile noastre pe măsură ce îmbătrânim?

©

Autor:

Ce se întâmplă cu mâinile noastre pe măsură ce îmbătrânim?

Mâinile, după față sunt a doua parte a corpului care îți pot dezvălui vârsta pe care o ai. La nivelul mâinilor încep să apară primele semne ale îmbătrânirii, în special după vârsta de 50 de ani.
Primele semne pe care le poți observa după această vârstă sunt cele precum decolorarea pielii, apariția petelor, piele lăsată, vene mai proeminente, slăbiciune sau mai puțină flexibilitate. Unii dintre factorii care accelerează acest proces este expunerea la soare sau acestea pot fi chiar semne ale anumitor afecțiuni de sănătate.
Pentru că te folosești de mâinile tale pentru a face atât de multe lucruri, este important să ai mai multă grija de ele, pentru că pe măsură ce timpul trece pe lângă un aspect îmbătrânit poți experimenta și anumite afecțiuni ale lor, care te vor împiedica sa le mai folosești la adevăratul lor potențial.
Așa cum ai grijă de fața ta sau de anumite părți ale corpului, este indicat să acorzi  atenție și mâinilor tale, dacă vrei să prelungești semnele bătrâneții asupra lor și să te poți folosi de ele cât mai mult timp posibil.


Iată care sunt cele mai frecvente semne ale îmbătrânirii care pot apărea la nivelul mâinilor tale.


Mai puțină forță.

Forța pe care o avem în mâini o putem pierde în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special după 65 de ani. Atunci s-ar putea să îți fie mai greu să faci singur anumite activități pe care înainte le făceai cu ușurință. Acest lucru poate fi cauzat de artrită sau pierderea capacității musculare.
Este important să observi dacă acest lucru se întâmplă treptat sau brusc. În acest caz poate fi un semnal al unor afecțiuni mai grave precum diabetul sau bolile de inimă.

Pierderea volumului, piele ridată sau lăsată.

Pe măsură ce trece timpul țesuturile moi își pierd din volum iar întreaga piele poate deveni mai lăsată. La nivelul mâinilor această devine foarte vizibilă. Înainte ca aceasta să capete aspectul lăsat și vene proeminente, apar riduri sau chiar aspectul de piele uscată .
Hidratarea, o alimentație bogată în vitamine, antioxidanți și acizii grași omega 3 poate preveni apariția ridurilor prea devreme, păstrându-ți pielea și unghiile sănătoase pentru mai mult timp.  

Pete pe piele.

Deși această pigmentare a pielii nu este doar un semn al îmbătrânirii ci poate fi cauza a mai multor factori, ea se află printre semnele îmbătrânirii. Poți sesiza asta la orice persoană în vârstă din jurul tău sau la persoanele care trăiesc într-un camin de batrani in Timisoara. De obicei acestea apar atât pe mâini cât și pe față și sunt de culoare maroniu deschis sau închis și se datorează pielii uscate, a mâncărimilor sau expunerii prelungite la soare.
Folosește protecție solară, mănuși în activitățile de lucru cu substanțe chimice  și hidratează-țimâinile constant.

Unghii fragile.

Trecerea timpului se observă chiar și pe unghii nu doar la nivelul pielii. Cel mai frecvent semn al unghiilor trecute prin vârstă este acel aspect sub forma unor linii pe lungime pe unghii. Unghiile fragile pot fi cauzate și de alte afecțiuni dar acest aspect al îmbătrânirii este specific unei vârste înaintate.  
Pentru a menține sănătatea unghiilor cât mai mult timp, este esențial să ai grijă la alimentația ta zilnică. Această are un rol deosebit de important în sănătatea unghiilor.

Vânătâi.

O dată ce pielea devine mai subțire și mai fragilă cu trecerea timpului, apariția vânătăilor devine mai frecventă decât de obicei. Un alt motiv care poate cauza apariția vânătăilor pe lângă lovituri accidentale ale pielii pot fi medicamentele sau chiar consumul de alcool.
Vânătăile care nu provin din lovituri, apar adesea ca niște pete roșiatice care devin violet în timp sau chiar negru închis. Cu toate că nu sunt dureroase, se pot vindeca mult mai lent decât o vânătaie obișnuită.

Tremurături.

Tremuratul mâinilor nu ține doar de vârstă ci acest lucru se poate întâmpla în orice momental vieții din cauze diverse. Însă după vârsta de 50 ani, poate deveni mai frecvent.
Dacă nu este vorba de anumite afecțiuni de sănătate precum Parkinson, unele dintre cauze pot fi anxietatea, glicemia scăzută, stresul, oboseala, excesul de cofeină sau când pur și simplu depui prea mult efort fizic la nivelul mâinilor.

Artrită.

De obicei apare odată cu înaintare în vârstă și poate duce chiar la inflamații, durere și pierderea mobilității. Artrita inflamează articulațiile ducând la inflexibilitate și în cele mai frecvente cazuri apare în locuri în care au fost rupturi, entorse sau fracturi, chiar dacă toate acestea au fost tratate.  Manifestările artritei se pot ameliora prin administrarea de colagen, analgezice, antiinflamatoare și exerciții ușoare fizice.  


Data actualizare: 14-12-2021 | creare: 14-12-2021 | Vizite: 992
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: