Cum afectează laptele de origine animală și vegetală sănătatea intestinului?
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un studiu de sinteză publicat recent în revista Nutrients, cercetătorii au examinat impactul laptelui animal și al alternativelor pe bază de plante asupra microbiomului intestinal. Rezultatele indică faptul că, deși ambele tipuri de lapte pot promova sănătatea intestinală, laptele animal sprijină formarea unui microbiom mai bogat și mai diversificat, oferind beneficii specifice prin componentele sale, în timp ce substituenții pe bază de plante contribuie, de asemenea, pozitiv, dar pot favoriza, în anumite contexte, creșterea bacteriilor dăunătoare.
Laptele animal este recunoscut ca un aliment funcțional datorită moleculelor bioactive precum proteinele, grăsimile și oligozaharidele, care influențează pozitiv sănătatea intestinală. De exemplu, laptele de vacă este apreciat pentru capacitatea sa de a promova bacterii benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, și pentru proprietățile prebiotice ale proteinelor din zer și lactozei. Alte tipuri de lapte animal, cum ar fi cel de iapă și de cămilă, oferă beneficii similare, susținând creșterea bacteriilor benefice și reducerea celor dăunătoare.
Pe de altă parte, laptele pe bază de plante, obținut din soia, migdale și ovăz, este apreciat pentru beneficiile percepute asupra sănătății și mediului, fiind bogat în grăsimi nesaturate și liber de lactoză și colesterol. Deși acesta poate favoriza creșterea bacteriilor benefice, există preocupări că unele alternative pot stimula, de asemenea, creșterea bacteriilor mai puțin benefice, cum ar fi Fusobacterium și Salmonella, deși aceasta se întâmplă de obicei în proporții reduse.
În concluzie, studiul evidențiază importanța laptelui, atât animal cât și pe bază de plante, în menținerea sănătății intestinale, subliniind necesitatea de a considera nevoile nutriționale individuale și preferințele când se recomandă un tip de lapte în detrimentul altuia. Studiile viitoare sunt necesare pentru a clarifica modul în care fiecare tip de lapte influențează microbiota intestinală, pentru a ghida alegerile dietetice bazate pe necesitățile de sănătate personale.
sursa: News Medical
Laptele animal este recunoscut ca un aliment funcțional datorită moleculelor bioactive precum proteinele, grăsimile și oligozaharidele, care influențează pozitiv sănătatea intestinală. De exemplu, laptele de vacă este apreciat pentru capacitatea sa de a promova bacterii benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, și pentru proprietățile prebiotice ale proteinelor din zer și lactozei. Alte tipuri de lapte animal, cum ar fi cel de iapă și de cămilă, oferă beneficii similare, susținând creșterea bacteriilor benefice și reducerea celor dăunătoare.
Pe de altă parte, laptele pe bază de plante, obținut din soia, migdale și ovăz, este apreciat pentru beneficiile percepute asupra sănătății și mediului, fiind bogat în grăsimi nesaturate și liber de lactoză și colesterol. Deși acesta poate favoriza creșterea bacteriilor benefice, există preocupări că unele alternative pot stimula, de asemenea, creșterea bacteriilor mai puțin benefice, cum ar fi Fusobacterium și Salmonella, deși aceasta se întâmplă de obicei în proporții reduse.
În concluzie, studiul evidențiază importanța laptelui, atât animal cât și pe bază de plante, în menținerea sănătății intestinale, subliniind necesitatea de a considera nevoile nutriționale individuale și preferințele când se recomandă un tip de lapte în detrimentul altuia. Studiile viitoare sunt necesare pentru a clarifica modul în care fiecare tip de lapte influențează microbiota intestinală, pentru a ghida alegerile dietetice bazate pe necesitățile de sănătate personale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 20-09-2024 | creare: 20-09-2024 | Vizite: 212
Bibliografie
How do animal and plant-based milks affect gut health?, link: https://www.news-medical.net/news/20240917/How-do-animal-and-plant-based-milks-affect-gut-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Impactul microbiotei intestinale asupra barierei mucusului intestinal este modifiat la șoarecii cu arsuri
- Majoritatea persoanelor cu reflux gastric nu au un risc mai mare de cancer
- Potențială legătură între bacteriile intestinale și oboseala cronică la pacienții cu boală inflamatorie intestinală
- În societățile industriale dispar microbii intestinali sănătoși
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diane 35 impotriva acneei dar in acelasi beau si mult lapte dulce...
- Beau exagerat de mult.lapte
- Fetita de 13 luni, de mai bine de 2 saptamani nu maninca decit lapte (si acela noaptea)
- Lapte de vaca la bebe 8 lunite
- Lapte stricat