Creșterea dozelor de steroizi inhalatorii nu previne instalarea atacului de astm la copii
Cercetătorii au observat că majorarea temporară a dozelor terapeutice de coticosteroizi inhalatorii odată cu agravare simptomelor de astm nu este o practică eficientă pentru a preveni atacurile severe de astm.
De asemenea, creșterea dozelor de sterozi inhalatorii a fost asociată cu tulburări de creștere a copii, o problemă frecventă în practica medicală când sunt implicați copiii cu astm bronșic în forme ușoare-moderate.
Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
La cercetarea care s-a desfășurat timp de 1 an au luat parte 254 copii cu vârste între 5 și 11 ani cu astm bronșic în forme ușoare spre moderate. Toții copiii au fost tratați cu doze mici de corticosteroizi inhalatorii (2 pulverizări cu ajutorul inhalatorului administrate de 2 ori pe zi).
Odată cu deteriorarea progresivă a stării și instalarea simptomelor premergătoare unui atac de astm pe care majoritatea copiilor le-au experimentat de-a lungul anului, cercetătorii au continuat să administreze doze mici de steroizi la jumătate dintre copii, respectiv să crească dozele (de 5 ori doza standard) la cealaltă jumătate, de 2 ori pe zi, timp de 7 pe durata fiecărui episod.
Deși copiii la care dozele au fost crescute au fost cu 14% mai expuși la steroizi inhalatorii comparativ cu grupul de control, aceștia nu au prezentat mai puține atacuri de astm. Numărul simptomelor de astm, durata de timp până la instalarea atacurilot de astm și utilizarea albuterolului/salbutamolului (bronhodilatator utilizat frecvent în tratarea simptomelor severe de astm cunoscut sub denumirea comercială Ventolin) au fost similare în ambele grupuri.
Investigatorii au observat în rândul copiilor care au beneficiat de o strategie terapeutică mai agresivă prin majorarea pe termen scurt a dozelor de steroizi inhalatorii, o rată de creștere mai mică cu 0.23 cm per an comparativ cu cei din grupul de control, chiar dacă doza de glucocotricoizi a fost crescută în medie doar 2 săptămâni în anul de referință.
Deși diferența în ceea ce privește ratele de creștere e relativ mică, aceasta este semnificativă, mai ales dacă tratamentul cu steroizi inhalatorii se administrează în doze mari și pe termen lung.
Educarea aparținătorilor în legătură cu tratamentul copiilor cu steroizi inhalatorii este esențială. Astfel aceștia nu trebuie să mărească doza sau frecvența de utilizare a corticoterapiei fără a consulta medicul. În cazul în care simptomele astmului sunt tot mai greu de controlat la dozele stabilite – ameliorarea obișnuită a astmului este întârziată la aceeași doză sau durata de acțiune se reduce – se recomandă de asemenea reevaluarea regimului terapeutic realizată obligatoriu de către medic.
Sursa: EurekAlert!
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Copiii mici evaluează și generalizează rapid comportamentul agresiv
- Cercetătorii descoperă factorii ce pot declanșa pubertatea timpurie
- Când pot bebelușii născuți prematur să fie externați din spital?
- Copiii surzi cu întârzieri de învățare beneficiază de pe urma implanturilor cohleare mai mult decât de pe urma aparatelor auditive
- Astmul bronsic la copii
- Pneumonie repetata, baietel de 9 ani
- Stari de tuse... pana la voma = astm?
- Astmul la copii se vindeca la maturitate?
- Criza de astm sau laringita (copil 1 an si 6 luni)?
- Inhalator. Am capacitatea respiratorie de 40%.
- Dermatita se tratează?
- Astm de la caldura??