Beneficii cardiovasculare observate la copiii supraponderali în urma exercițiilor fizice

©

Autor:

Beneficii cardiovasculare observate la copiii supraponderali în urma exercițiilor fizice
Exercițiile fizice efectuate în mod regulat îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară a copiilor cu surplus de greutate și un stil de viață sedentar, conform unui studiu recent.
Anchetatorii au descoperit că opt luni de activitate fizică contribuie la menținerea nivelului de colesterol în limitele normale și la scăderea procentul de grăsime corporală. Raportul studiului, publicat în Jurnalul Internațional al Obezități, demonstrează că un copil activ din punct de vedere fizic va obține scoruri ale sănătății cardiovasculare de două ori mai bune decât un copil care nu este activ. Totodată, copiii activi fizic au înregistrat o creștere a colesterolului protector, rezultatul fiind pus pe seama lunilor susținute de activitate fizică. Cu toate acestea, studiul arată că rigiditatea arterială, un important indicator al riscului cardiovascular, nu suferă modificări.

Pentru actuala cercetare au fost utilizate datele obținute de la 175 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani, majoritatea aflați în grupuri de risc pentru diabet, nivelul lor de glucoză fiind mai mare decât în mod normal. Trei sferturi dintre participanții la studiu sufereau de obezitate, în timp ce 5% dintre aceștia sufereau de hipertensiune. Anchetatorii au format două grupuri distincte, unul de exercițiu și unul de control. Copiii care au făcut parte din grupul de control au participat la activități aerobice conduse de instructor, în timp ce copiii din grupul de control au participat, de asemenea, la activități conduse de către un instructor, însă acestea au fost efectuate în șezut.

Copiii din grupul de exercițiu nu au pierdut în greutate, nu și-au redus indicele de masă corporală și nici nu au redus din dimensiunile taliei. Catherine Davis, autor al studiului, a declarat că acest lucru se datorează înlocuirii sănătoase a grăsimilor cu mușchi și că prin concentrarea pe scăderea în greutate se comite o eroare, deoarece nu acesta trebuie să fie scopul unui copil aflat în creștere. În schimb, C. Davis consideră esențială înlocuirea alimentelor procesate și a celor bogate în zaharuri cu alimente proaspete, preparate în casă, acestea contribuind la dezvoltarea armonioasă a structurii musculare și scheletice a copilului. "Ar trebui să crească. Cu exercițiu, puteți permite corpului lor să se dezvolte într-un mod mai sănătos", spune Davis.

sursa: EurekAlert

Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 506
Bibliografie
Exercise yields some cardiovascular benefits in children with excess weight, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/mcog-eys120619.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum