COVID-19 de lungă durată: o amenințare pentru sănătatea umană

©

Autor:

COVID-19 de lungă durată: o amenințare pentru sănătatea umană
O nouă lucrare, care combină datele adunate din multiple studii observaționale, cu o cohortă de peste 120.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19, arată că incidența formei prelungite a bolii, definită de către OMS ca fiind „o afecțiune care apare la persoanele cu antecedente de infecție probabilă sau confirmată cu SARS-CoV-2, cu simptome care durează cel puțin 2 luni și care nu poate fi explicată printr-un diagnostic alternativ”, apare la un număr semnificativ mare de persoane, peste estimările anterioare ale cercetătorilor.
Cercetătorii au descoperit că, din cei peste 120.000 de participanți, mai mult de 60% au raportat unul sau mai multe simptome ale COVID-19 de lungă durată pe o perioadă medie de urmărire de șase luni. Simptomele cele mai raportate au fost unele generale și comune pentru COVID-19, precum oboseala prelungită.

Descoperirile arată că femeile au prezentat un risc mai mare de simptome neurologice sau cardiovasculare. Caracteristicile neurologice au inclus „ceața cerebrală” (termen folosit pentru a descrie o serie de simptome neurologice de regulă ușoare, precum dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie sau oboseală) sau convulsii. Aproximativ 25% dintre pacienți au avut probleme de sănătate mintală, precum anxietate, depresie, tulburări de somn sau chiar tulburare de stres post-traumatic.

Simptomele mai puțin frecvente, precum cele cutanate, respiratorii sau care au implicat intestinele au apărut preponderent la persoanele în vârstă. Procentual, peste 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au prezentat simptome respiratorii, majoritatea dispnee (dificultăți de respirație).

Concluziile studiului indică faptul că prevalența ridicată a COVID-19 prelungit face ca afecțiunea să reprezinte un real pericol pentru sănătatea umană pe termen lung. Descoperirile indică, de asemenea, că femeile și persoanele vârstnice ar necesita monitorizare pe termen lung indiferent de severitatea inițială a bolii. În ciuda faptului că bărbații au fost mai frecvent diagnosticați cu forme severe de COVID-19, în ceea ce privește forma de durată a bolii, tendința a fost una inversă, femeile fiind mai frecvent afectate.

sursa: News Medical
foto: Starocean/Shutterstock

Data actualizare: 23-05-2022 | creare: 23-05-2022 | Vizite: 421
Bibliografie
Systematic review with meta-analysis of the current evidence regarding the incidence of long COVID symptomatology, link: https://www.news-medical.net/news/20220510/Systematic-review-with-meta-analysis-of-the-current-evidence-regarding-the-incidence-of-long-COVID-symptomatology.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum