Coșuri pe fese - cauze și tratament

©

Autor:

Coșuri pe fese - cauze și tratament

Coșurile pe fese reprezintă o problemă cutanată comună, cauzată în general de inflamația glandelor sebacee și a foliculilor de păr din regiunea feselor. Coșurile pe fese pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex, fiind însă mai frecvente în rândul persoanelor tinere. Deși în general tind să dispară de la sine, fără a necesita evaluare și tratament, coșurile de dimensiuni mari sau care tind să își modifice dimensiunile într-un timp scurt, pot necesita evaluare medicală. (1, 2)

Cauze si factori de risc

În majoritatea cazurilor, coșurile pe fese reprezintă un simptom al unei afecțiuni cutanate, cele mai frecvent întâlnite fiind foliculita, furunculoza, dermatita de contact și keratoza pilară. Factorii de risc pentru coșurile pe fese includ:

  • utilizarea produselor de îngrijire a pielii inadecvate;
  • transpirația excesivă (o problemă comună în special în rândul sportivilor);
  • frecarea sau iritarea pielii;
  • epilarea incorectă;
  • neglijarea igienei corporale;
  • dezechilibrele hormonale;
  • consumul de alimente procesate, bogate în grăsimi, zaharuri și carbohidrați rafinați;
  • stresul și anxietatea. (1, 2, 3)

Foliculita

Inflamație a foliculului de păr, cauzată de obicei de o infecție bacteriană sau fungică, care poate implica orice regiune de pe corp, dar care apare mai frecvent pe față, scalp, pe brațe și pe picioare, cât în jurul zonei inghinale. În cazul în care coșurile de pe fese sunt cauzate de foliculită, aspectul acestora este cel al unor umflături sau pustule de culoare roșie. Foliculita este o condiție cutanată care produce mâncărime, iar formațiunile apărute sunt dureroase la atingere. (2, 3, 4)

Keratoza pilară

Afecțiune cutanată caracterizată prin prezența unor umflături aspre și uscate (n.r. numite papule) pe suprafețele laterale ale brațelor, coapselor, feselor și obrajilor. Comparativ cu foliculita, keratoza pilară nu produce durere, iar papulele pot fi atât de culoare roșie, cât și de culoarea pielii. Keratoza pilară poate fi moștenită, astfel că primele papule pot să apară în copilărie sau adolescență. Afecțiunea, deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate, poate afecta sănătatea psihică a unui individ, fiind inestetică. (2, 3, 5)

Furunculoza

Afecțiune a pielii cauzată de o infecție cu o bacterie (în general cu stafilococul auriu), caracterizată prin apariția pe suprafața pielii a unui abces profund, cunoscut sub numele de furuncul. Furunculoza poate afecta orice parte a corpului, dar apare cel mai frecvent la nivelul feței, gâtului, axilei, feselor și coapselor. Simptomele includ durere localizată, roșeață, umflături și o senzație de căldură în zona afectată. Afecțiunea tinde să fie recurentă, așadar furunculii pot să apară la intervale de câteva luni, chiar și în urma tratamentului. (2, 3, 6)

Semne și simptome

Coșurile pe fese reprezintă în sine un simptom, însă aspectul acestora poate varia semnificativ, în funcție de afecțiunea care le determină. În plus, coșurile pe fese pot fi însoțite de o serie de simptome, precum sensibilitate, durere și uneori mâncărime. Dacă în cazul foliculitei și a furunculozei coșurile produc durere, există situații în care coșurile sunt asimptomatice, precum acneea (n. r. afecțiune cauzată de blocarea porilor de către celulele moarte ale pielii și de producția excesivă de sebum), keratoza pilară și dermatita de contact. (1, 3)

Diagnostic

Examenul clinic pentru coșurile de pe fese poate fi efectuat de un dermatolog sau de un medic generalist și poate include o evaluare vizuală (pentru a evalua tipul și gravitatea coșurilor și pentru a identifica eventuale infecții locale) și o examinare tactilă (pentru a evalua dacă există disconfort sau durere la atingerea coșurilor). (1, 2, 3)

În funcție de rezultatele examenului clinic, dacă există suspiciuni cu privire la o potențială infecție bacteriană, medicul poate solicita efectuarea unei culturi provenite din lichidul din interiorul unui coș, o investigație de laborator care poate ajuta la identificarea cu precizie a tipului de bacterii care pot fi prezente. (1, 2, 3)

Tratament

În majoritatea cazurilor, coșurile pe fese nu necesită tratament, deoarece trec de la sine. Atunci când este necesar, tratamentul pentru coșuri pe fese depinde de diagnosticul inițial și poate presupune:

  • spălarea zilnică a pielii cu apă și săpun;
  • aplicarea pe suprafața afectată de coșuri a unor creme sau loțiuni care conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic;
  • aplicarea unor creme sau loțiuni antimicrobiene;
  • administrarea de antibiotice pe cale orală sau topică (creme sau unguente), în cazul în care coșurile determină sau sunt determinate de infecții cutanate;
  • îndepărtarea cu laser a unui folicul pilos. (1, 3, 4, 6)


Prevenire

Oricât de deranjante sunt, coșurile pe fese nu trebuie stoarse, deoarece pot apărea leziuni sau cicatrici ale pielii. În plus, atingerea coșurilor poate favoriza răspândirea infecției și apariția unor leziuni cutanate suplimentare. Pentru a preveni reapariția coșurilor sau răspândirea lor, se recomandă:

  • menținerea unei igiene riguroase, în special după efectuarea unor activități fizice;
  • utilizarea unor creme hidratante noncomedogenice;
  • evitarea sedentarismului prelungit, în special pe scaun;
  • evitarea purtării hainelor strâmte pe corp;
  • menținerea sub control a afecțiunilor cronice;
  • consumul unei diete sănătoase. (1, 2, 4)


În cazul în care coșul pe fund este un furuncul sau un carbuncul (n. r. infecție a pielii și a țesutului subcutanat, care implică mai mulți foliculi piloși), poate fi necesară incizarea leziunii și ulterior drenarea conținutului. Drenajul chirurgical poate ameliora semnificativ durerea și poate accelera recuperarea. (1, 4, 6)

Pot coșurile pe fese să fie cauzate de o infecție cu transmitere sexuală?

Deși majoritatea coșurilor pe fund sunt determinate de inflamații ale foliculilor piloși, există posibilitatea ca anumite infecții cu transmitere sexuală să cauzeze umflături, asemănătoare coșurilor, în regiunea feselor. Herpesul genital, cauzat de același virus care determină și herpesul bucal, poate provoca apariția unor mici coșuri dureroase sau vezicule în jurul organelor genitale, inclusiv pe fese. (2, 8)

Alte potențiale infecții cu transmitere sexuală care pot cauza coșuri sau leziuni pe sau în jurul feselor includ:

  • virusul papiloma uman (poate cauza negi genitali sau leziuni plate, de diferite dimensiuni, care pot apărea oriunde în zona genitală, inclusiv pe fese);
  • sifilis (leziunile primare cauzate de sifilis pot să apară în zona genitală sau în alte zone ale corpului, inclusiv pe fese);
  • molluscum contagiosum (infecție virală comună a pielii, care poate provoca mici leziuni rotunde în jurul organelor genitale și pe fese). (2, 7, 8)

Data actualizare: 14-03-2023 | creare: 14-03-2023 | Vizite: 12792
Bibliografie
(1) Butt Acne: How to Get Rid of the Bumps on Your Behind, link: https://www.everydayhealth.com/acne/buttocks-breakouts.aspx
(2) Butt Acne: Causes, Treatment and Prevention, link: https://health.clevelandclinic.org/butt-acne
(3) Butt Acne and Other Causes of Butt Pimples, link: https://www.verywellhealth.com/what-causes-pimples-on-the-butt-15508
(4) Folliculitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes/syc-20361634
(5) Keratosis Pilaris (Chicken Skin), link: https://www.healthline.com/health/keratosis-pilaris
(6) What to Know About Furuncles (Boils), link: https://www.healthline.com/health/furuncle
(7) Molluscum contagiosum, link: https://www.nhs.uk/conditions/molluscum-contagiosum
(8) Can You Get Herpes on the Buttocks? link: https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/herpes-on-buttocks
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul pentru cosuri (autovaccin acnee)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum