Cauzele căderii părului la femei

©

Autor:

Cauzele căderii părului la femei

Căderea părului în exces, considerat un fenomen anormal, poate influența calitatea vieții unei persoane și poate afecta atât femeile, cât și bărbații. În general, este considerată normală pierderea zilnică a maximum 100 de fire de păr, care vor fi înlocuite cu fire noi de păr, în ceea ce este considerat un fenomen fiziologic firesc. Când numărul firelor de păr pierdute este mai mare, se poate vorbi despre pierderea anormală a părului. Există numeroase potențiale motive pentru care femeile ar putea experimenta căderea părului. Stresul, anumite afecțiuni medicale, cât și ereditatea sau modificările hormonale pot fi vinovate. Identificarea cauzei, deși reprezintă un proces dificil, ar putea ajuta la oprirea căderii părului. (1, 2)

Alopecia areata. Afecțiune autoimună a pielii în care sistemul imunitar atacă și distruge foliculii de păr. Alopecia areata se manifestă prin căderea parțială sau totală a părului de pe cap și în anumite cazuri și din alte locuri de pe corp. La femeile cu alopecia areata, părul pierdut crește adesea înapoi la aproximativ 6 luni până la 1 an mai târziu. Afecțiunea beneficiază în prezent de tratament, recomandat în situația în care regenerarea pe cale naturală a părului nu se produce. (1, 2, 3)

Căderea ereditară a părului. Factorii genetici pot fi un factor al calviției, atât la femei, cât și la bărbați. Denumită alopecia androgenică, căderea ereditară a părului este determinată de micșorarea foliculilor de păr, din cauza unei gene moștenite. Alopecia androgenică este considerată principala cauză a căderii părului la femei și, în general, începe între 12 și 40 de ani. Spre deosebire de căderea ocazională a părului, determinată de un șoc fizic sau psihic sau de anumite dereglări hormonale, alopecia androgenică este ireversibilă, astfel că firele de păr căzute nu se vor regenera. Cu toate acestea, anumite tratamente regenerative pot ajuta la încetinirea căderii părului. (1, 4, 6)

Alopecia cicatricială primară. Grup de afecțiuni care cauzează căderea ireversibilă a părului prin cicatrici, ca urmare a unui proces inflamator distructiv la care foliculii de păr sunt ținte. Căderea părului poate fi treptată, fără simptome evidente, motiv pentru care poate trece neobservată pentru perioade lungi de timp. În alte cazuri, căderea părului poate fi asociată cu mâncărime severă, dureri și arsuri. (1, 4, 8)

Tratamentul cancerului. Femeile care urmează un tratament pentru cancer experimentează adesea căderea dramatică a părului, ca urmare a chimioterapiei, a terapiei țintite, a radioterapiei sau a transplantului de celule stem, terapii dăunătoare pentru foliculii de păr. Căderea părului începe adesea în decurs de 2 săptămâni de la începerea tratamentului și poate implica nu doar părul din cap, ci și din orice altă zonă a corpului, precum părul de pe față, brațe, picioare, axile și zona pubian. (3, 4, 5)

Anumite medicamente. Căderea părului la femei reprezintă un posibil efect secundar al administrării anumitor medicamente, cel mai frecvent fiind asociată cu administrarea medicamentelor din clasa antidepresivelor, amfetaminelor, anticonvulsivantelor și a beta-blocantelor. De asemenea, medicamentele antifungice, pilulele anticoncepționale, diluanți ai sângelui, cât și medicamentele care scad colesterolul, pot fi factori declanșatori. Femeile care remarcă o subțiere a părului sau căderea lui în timpul tratamentului cu anumite medicamente trebuie să se adreseze medicului. Oprirea bruscă a tratamentului, fără recomandarea medicului, este contraindicată. (1, 2, 7)

Dezechilibre hormonale. Sindromul ovarului polichistic (PCOS), o afecțiune cauzată de dereglările hormonale, reprezintă o potențială cauză a căderii sau subțierii părului la femei. Femeile afectate de PCOS pot experimenta, de asemenea, creșterea în greutate, acnee, menstruații neregulate, probleme de ovulație și chiar infertilitate. De asemenea, în timpul și după menopauză, perioadă în care au loc o serie de dezechilibre hormonale, părul poate deveni mai subțire, inclusiv la femeile fără PCOS. Căderea părului la femei determinată de modificările hormonale este reversibilă, medicul fiind în măsură să stabilească tratamentul optim. (1, 3)

Boala tiroidiană. Hipotiroidismul sever și prelungit (deficitul de hormoni tiroidieni) și hipertiroidismul (excesul de hormoni tiroidieni) pot provoca căderea părului. Pierderea este difuză și implică întregul scalp, mai degrabă decât zone discrete. Căderea părului la femei cauzată de un deficit sau exces de hormoni tiroidieni este reversibilă. Tratamentul tulburării tiroidiene va determina recreșterea părului. (1, 2, 9)

Stresul fizic extrem. În cazuri rare, un șoc extrem sau un eveniment traumatic, precum pierderea unei persoane dragi, un divorț, o intervenție chirurgicală sau chiar nașterea unui copil, poate cauza pierderea temporară a părului. Căderea părului din cauza stresului fizic sau emoțional se numește efluviu telogen și reprezintă cel mai frecvent tip de cădere a părului la femei. O reducere a nivelului de stres va determina recăpătarea părului pierdut în decurs de maximum nouă luni. (1, 2, 3)


Data actualizare: 08-11-2021 | creare: 08-11-2021 | Vizite: 801
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum