Consumul zilnic de cafea și ceai verde asociat cu un risc mai mic de deces la diabetici
Autor: Patriche Silvia

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific BMJ Open Diabetes Research & Care, consumul zilnic de ceai verde și cafea este asociat unui risc mai mic de deces din orice cauză în cazul diabeticilor.
Cercetătorii spun că patru cești de ceai verde și două cești de cafea sunt asociate unui risc de deces cu 63% mai mic. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ cinci ani.
Studiile anterioare au arătat că ceaiul și cafeaua pot fi benefice pentru sănătate, însă numărul cercetărilor realizate pe diabetici a fost unul redus; în cazul studiului de față, cercetătorii au analizat impactul ceaiului verde asupra diabeticilor, a cafelei asupra bolnavilor și a celor două băuturi combinate. Astfel, s-a urmărit starea de sănătate a 4.923 de japonezi, 2.790 de bărbați și 2.133 de femei cu Diabet de tip 2 și vârsta medie de 66 de ani. Aceștia au fost observați timp de cinci ani. Toți voluntarii făceau parte din Registrul de Diabetici Fukuoka, care urmărește efectele medicamentelor și a stilului de viață asupra duratei de viață a pacienților cu diabet de tip 2.
Pentru studiu, fiecare voluntar a completat un chestionar cu 58 de întrebări legate de alimentele și băuturile consumate. De asemenea, au oferit detalii referitoare la nivelul de activitate fizică, dacă fumează sau nu, cât alcool consumă precum și câte ore dorm în fiecare noapte. Mai mult, s-a măsurat înălțimea și greutate și s-a luat tensiunea arterială, s-a testat sângele și urina.
Dintre participanții la studiu 607 persoane nu beau ceai verde, 1.143 consumau o ceașcă pe zi, 1.384 au consumat 2-3 cești, iar 1784 consumau patru sau mai multe cești. În ceea ce privește consumul de cafea, 994 de persoane nu consumau cafea, 1.306 consumat o ceașcă pe zi, iar restul consumau două sau mai mult de cești de cafea pe zi.
În timpul studiului 309 persoane au murit; principalele cauze ale decesului au fost cancerul (114 persoane) și afecțiuni cardiovasculare (76 persoane).
Prin comparație cu cei care nu consumau nici ceai verde și nici cafea, cei care le consumau (fie ceai, fie cafea, fie ambele) aveau un risc mai mic de deces prematur indiferent de cauză, cele mai mici riscuri fiind asociate cu un consum mai mare de ceai verde și cafea. Astfel, consumul unei cești de ceai verde pe zi este asociate unui risc cu până la 15% mai mic de deces prematur, consumul a 2-3 cești de ceai verde reduce riscul de deces prematur cu 27%. Patru sau mai multe cești de ceai verde pe zi sunt asociate unui risc cu 40% mai mic de deces prematur.
În privința consumului de cafea, consumul a cel mult o ceașcă pe zi reduce riscul de deces prematur cu 12%, o ceașcă de cafea în fiecare zi reduce riscul de deces prematur cu 19%, iar două sau mai multe cești de cafea pe zi reduc riscul de deces prematur cu 41%.
Reducerea riscului de deces prematur era chiar mai mare în cazul celor care consumau atât ceai verde cât și cafea. În acest context, consumatorii a 2-3 cești de ceai verde și două sau mai multe cești de cafea aveau un risc cu 51% mai mic de deces prematur, consumatorii a patru sau mai multe cești de ceai verde plus o ceașcă de cafea aveau un risc cu 58% mai mic de deces prematur, iar cei care consumat patru sau mai multe cești de ceai verde și două sau mai multe cești de cafea în fiecare zi aveau un risc cu 63% mai mic de deces prematur.
Un posibil neajuns al studiului se referă la subiectivitatea sa. Astfel, voluntarii au fost nevoiți să estimeze cât ceai verde sau cafea consumau zilnic. De asemenea, nu s-au luat în calcul factori care ar putea influența rezultatele așa cum sunt venitul și nivelul de educație. Pe de altă parte, ceaiul verde este o băutură consumată regulat în Japonia, lucru care poate nu este valabil în alte țări, astfel că rezultatele nu pot fi generalizate.
sursa: Science Daily
2. Additive effects of green tea and coffee on all-cause mortality in patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry, https://drc.bmj.com/content/8/1/e001252
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Celulele stem gastrice pot fi utilizate pentru tratarea diabetului
- Mersul pe jos previne diabetul de tip 2 în rândul adulților în vârstă
- Controlul producţiei de insulină cu ajutorul unui smartwatch
- MicroARN circulant - probabil la fel de eficient ca nivelul glicemiei pentru predicția diabetului la tineri
- Ceaiul verde - efecte adverse
- Ceaiul verde este bun pentru slabit?
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Mancarime teribila
- Probleme cu ceaiul verde
- Ceai verde antiadipos
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Consum ceai verde zilnic, de 3 ani - risc de cancer de colon?