CamAPS FX, aplicația de mobil care poate juca rolul unui pancreas artificial, ajutând în special copiii foarte mici cu diabet de tip 1

©

Autor:

CamAPS FX, aplicația de mobil care poate juca rolul unui pancreas artificial, ajutând în special copiii foarte mici cu diabet de tip 1
O aplicație pentru dispozitivele smarphone, numită CamAPS FX, dezvoltată de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, ce acționează ca un pancreas artificial, ajută la protejarea copiilor foarte mici cu diabet de tip 1.
Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că aplicația poate fi utilizată în siguranță, fiind mai eficientă în gestionarea nivelului de zahăr din sânge decât tehnologia actuală. Aplicația folosește un algoritm pentru a determina cantitatea de insulină administrată de un dispozitiv purtat de copil, cu „terapia cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie”.

Gestionarea diabetului de tip 1 este o provocare la copiii foarte mici, în special din cauza variabilității ridicate a nivelurilor de insulină necesare și a modului în care copiii răspund la tratament, precum și din cauza tiparelor imprevizibile de alimentație și activitate ale celor mici. Copiii sunt în special expuși riscului de a avea un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie), o problemă asociată în studii anterioare cu scoruri IQ mai scăzute și o creștere mai lentă a creierului.

Pentru a gestiona nivelul de glucoză la copii, medicii apelează frecvent la dispozitive care monitorizează continuu nivelul de glucoză și eliberează insulină printr-o pompă, care mai apoi administrează insulina printr-o canulă introdusă în piele. Astfel de dispozitive s-au dovedit a fi de succes la copiii mai mari, dar nu la copiii foarte mici. Tehnologia utilizată în prezent cere părinților să revizuiască nivelul de glucoză al copilului folosind un monitor și apoi să ajusteze manual cantitatea de insulină administrată.

Profesorul Roman Hovorka de la Institutul de Științe Metabolice de la Universitatea din Cambridge a dezvoltat o aplicație, CamAPS FX, care, combinată cu un monitor pentru glucoză și o pompă de insulină, acționează ca un pancreas artificial, ajustând automat cantitatea de insulină pe care o eliberează pe baza nivelurilor de glucoză estimate sau calculate în timp real. Sistemul este unul „hibrid în buclă închisă”, ceea ce înseamnă că îngrijitorul copilului va trebui să administreze insulină la ora mesei, dar în toate celelalte momente algoritmul a funcționat de la sine.

Studiul de evaluare a eficacității și siguranței aplicației, la care au participat peste 70 de copiii, a constatat că, în medie, copiii și-au petrecut aproximativ trei sferturi din zi (71,6%) în intervalul țintă pentru nivelurile lor de glucoză atunci când au folosit CamAPS FX, perioada fiind cu aproape nouă puncte procentuale mai mare decât în ​​grupul de control. Hiperglicemia (un nivel crescut de zahăr în sânge) a fost raportată în mai puțin de un sfert din timp. Totodată, aplicația a redus nivelurile medii ale zahărului din sânge, diminuând astfel riscul de a dezvolta complicații legate de diabet.

sursa: Science Daily
foto: Aplicație pentru pancreas artificial, pompă de insulină și monitor pentru glucoză

Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 513
Bibliografie
Artificial pancreas proves ‘life-changing’ for very young children with type 1 diabetes and their families, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220120140716.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața unui copil cu diabet de tip 1
  • Un nou studiu relevă complicații grave pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 la tineri
  • Controlul strict al glicemiilor la adolescenți poate reduce leziunile cerebrale asociate diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum