Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?

©

Autor:

Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?
Un pahar de vin la cină este sănătate curată.” Mult timp ne-am lăsat înșelați de această afirmație ce întărea comportamentul de consum al alcoolului pentru beneficiile asupra aparatului cardiovasculare, în special al vinului roșu. Paradoxul francez este una dintre cele mai celebre teorii ce asociază consumul moderat de alcool și sănătatea cardiovasculară.

Despre paradoxul francez și teoriile vehiculate în articol.

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, aceste efecte cardio-protectoare nu beneficiază însă de dovezi științifice solide.

Totul a început atunci când au fost observate în rândul persoanelor cu aport moderat de alcool, rate mai mici de boli cardiovasculare, în comparație cu persoanele abstinente. Acest lucru a condus la convingerea că, în moderație, alcoolul este benefic pentru sănătatea inimii.

Meta-analiza care a inclus 45 de studii de cohortă atrage atenția asupra unei posibile erori în ceea ce privește ipoteza: persoanele din studii care nu consumă băuturi alcoolice pot fi indivizi care au întrerupt la un moment dat aportul de alcool din motive de sănătate.

Este binecunoscut faptul că persoanele renunță să consume băuturi alcoolice odată cu înaintarea în vârstă, în mare parte din cauza bolilor sau a condițiilor medicale ce contraindică consumul de alcool,” afirmă Tim Stockwell, investigator principal al studiului și director al Centrului de Cercetare al Adicțiilor.

Persoanele care continuă totuși să consume cu moderație băuturi alcoolice tind să fie și cele care au o stare bună de sănătate și nu au de regulă boli sau nu urmează tratamente care pot să interacționeze negativ cu alcoolul.

Nu a fost observat efectul cardio-protector al consumului moderat de alcool în studiile ce au vizat populația tânără de până în 55 de ani la începutul studiilor, în studiile cu un grad crescut de calitate și nici în cele care au luat evaluat parametrii pentru sănătatea cardiovasculară.

Faptul că în rândul populației vârstnice s-a remarcat un posibil efect protector se datorează cel mai probabil unori erori sistematice de selecție a participanților, care se acumulează pe parcursul vieții și implicit, pe durata perioadei de monitorizare.

Altfel spus, persoanele care au renunțat la alcool și au fost catalogate în studiu drept abstinente erau bolnave și acest lucru a contribuit de asemenea la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare și nu alcoolul în mod special a jucat un rol cardio-protector și prin urmare ar fi redus mortalitatea cardiovasculară la populația vârstnică.

Conceptul conform căruia „una - două porții de alcool moderat sunt benefice pentru sănătate” poate fi doar o iluzie, afirmă autorul studiului, dar nimeni nu spune că savurarea unui pahar de vin sau a oricărei băuturi alcoolice cu moderație și responsabil ar trebui să înceteze categoric. În schimb, persoanele nu ar trebui să consume alcool deoarece le-ar putea proteja împotriva bolilor cardiovasculare și nici să utilizeze această convingere drept o justificare pentru a perpetua acest obicei. Scopul nu scuză mijloacele.

În concluzie, nu s-a putut dovedi nici dacă aportul moderat de alcool este sau nu protector cardiovascular, dar nici dacă este imperativ dăunător. Prin urmare este sănătos să rămânem sceptici în privința beneficiilor consumului de alcool moderat, regulat.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 31-05-2017 | creare: 31-05-2017 | Vizite: 2281
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum