Consumul frecvent de alimente ultraprocesate crește riscurile de mortalitate, în special la femei
©
Autor: Airinei Camelia
Consumul frecvent de alimente ultra-procesate crește semnificativ riscul de mortalitate, în special la femei, potrivit unui studiu amplu care a urmărit 27.670 de participanți pe parcursul a peste 23 de ani. Cercetarea a arătat o asociere pozitivă între consumul de alimente ultra-procesate și mortalitatea de toate cauzele, mortalitatea prematură și mortalitatea prin boli cardiovasculare și respiratorii, fără a găsi însă o legătură semnificativă cu mortalitatea prin cancer.
Analizele metabolomice au identificat 93 de metaboliți asociați cu consumul de alimente ultra-procesate, care au crescut riscul de mortalitate cu aproximativ 23%. În contrast, alimentele minim procesate și procesate au redus riscul de mortalitate cu până la 13%. Studiul subliniază impactul negativ al consumului frecvent de alimente ultra-procesate și susține necesitatea unor campanii de sănătate publică pentru a descuraja consumul acestor alimente.
De asemenea, s-a observat că persoanele cu un consum ridicat de alimente ultra-procesate au profiluri lipidice nefavorabile, inclusiv niveluri scăzute de HDL („colesterol bun”) și niveluri crescute de VLDL. Atenție specială ar trebui acordată reducerii consumului de carne și băuturi ultra-procesate, în timp ce, surprinzător, produsele zaharoase au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare.
Studiul evidențiază diferențe specifice de sex în ceea ce privește riscul de mortalitate asociat cu alimentele ultra-procesate, acesta fiind mai pronunțat și liniar la femei și având o curbă în formă de J la bărbați. Aceste descoperiri oferă dovezi empirice solide pentru efectele adverse ale consumului de alimente ultra-procesate și pot informa politici și intervenții dietetice viitoare.
sursa: News Medical
Analizele metabolomice au identificat 93 de metaboliți asociați cu consumul de alimente ultra-procesate, care au crescut riscul de mortalitate cu aproximativ 23%. În contrast, alimentele minim procesate și procesate au redus riscul de mortalitate cu până la 13%. Studiul subliniază impactul negativ al consumului frecvent de alimente ultra-procesate și susține necesitatea unor campanii de sănătate publică pentru a descuraja consumul acestor alimente.
De asemenea, s-a observat că persoanele cu un consum ridicat de alimente ultra-procesate au profiluri lipidice nefavorabile, inclusiv niveluri scăzute de HDL („colesterol bun”) și niveluri crescute de VLDL. Atenție specială ar trebui acordată reducerii consumului de carne și băuturi ultra-procesate, în timp ce, surprinzător, produsele zaharoase au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare.
Studiul evidențiază diferențe specifice de sex în ceea ce privește riscul de mortalitate asociat cu alimentele ultra-procesate, acesta fiind mai pronunțat și liniar la femei și având o curbă în formă de J la bărbați. Aceste descoperiri oferă dovezi empirice solide pentru efectele adverse ale consumului de alimente ultra-procesate și pot informa politici și intervenții dietetice viitoare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-10-2024 | creare: 23-10-2024 | Vizite: 167
Bibliografie
Frequent ultra-processed food consumption raises mortality risks, especially in women, link: https://www.news-medical.net/news/20241022/Frequent-ultra-processed-food-consumption-raises-mortality-risks-especially-in-women.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele stresului oxidativ asupra fertilității feminine
- Femeile care urmează terapii cu estrogen oral, mai predispuse la hipertensiune arterială
- Un nou studiu oferă speranță pentru extinderea sănătății și funcției ovariene
- Consumul de lapte nefermentat poate crește riscul de afecțiuni cardiace la femei
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum