Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce

©

Autor:

Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce
Un studiu recent susține faptul că aportul excesiv de alcool crește riscul de dezvoltare a demenței.
Cercetătorii au examinat date din perioada 2008-2013 de la peste 31 milioane pacienți francezi, incluzând mai mult de 1 milion diagnosticați cu demență. Aproximativ 5% dintre pacienții cu demențe prezentau așa-numita demență instalată precoce înainte de 65 ani, majoritatea cazurilor asociate cu un consum excesiv de alcool.

Consumul cronic de alcool a fost cel mai semnificativ factor de risc modificabil asociat cu demența precoce la ambele genuri.

De asemenea, renunțarea la alcool după o anumită perioadă nu a prezentat reducerea riscului de demență, astfel că afectarea cerebrală din cauza alcoolului pare să fie iremediabilă.

La nivel global, se estimează că 33 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de alcool, adică 6% din totalul deceselor la nivel global având drept cauză alcoolul, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În cadrul studiului curent, aproape 950.000 pesoane au fost diagnosticate cu tulburări ale consumului de alcool, majoritatea cazuri de dependență de alcool. Aproximativ 3% dintre cazurile de demențe au fost atribuite afectării creierului din cauza alcoolului, iar alte tulburări ale consumului de alcool s-au înregistrat la 5% dintre cazurile de demență.

Consumul excesiv de alcool a fost asociat și cu alți factori de risc independenți pentru demență, ca fumatul, hipertensiunea, diabetul, depresia sau scăderea acuității auditive.

Citește mai multe despre consumul de alcool.
Sursa: The Lancet

Data actualizare: 20-11-2019 | creare: 09-03-2018 | Vizite: 1242
Bibliografie
Contribution of alcohol use disorders to the burden of dementia in France 2008–13: a nationwide retrospective cohort study, link: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30022-7/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum