Consumul de zahăr adăugat nu este asociat cu riscul de prediabet, potrivit unui studiu recent

©

Autor:

Consumul de zahăr adăugat nu este asociat cu riscul de prediabet, potrivit unui studiu recent
Legătura dintre consumul de zahăr adăugat și riscul de prediabet în rândul adulților din Statele Unite este pusă la îndoială de rezultatele unui studiu recent, publicate în revista PLoS ONE. Pentru a evalua asocierea dintre aportul total de zahăr adăugat și prediabet, cercetătorii au analizat datele a peste 5.300 de persoane adulte din SUA.

Studiul, unul de tip transversal, a avut ca obiectiv investigarea relației dintre consumul total de zahăr adăugat (zahărul care este adăugat în mod intenționat în alimente și băuturi în timpul procesului de producție sau de preparare culinară) și riscul de prediabet în rândul adulților. Cercetătorii au dorit, de asemenea, să determine dacă riscul de prediabet diferă în funcție de etnie sau rasă și consumul total de zahăr adăugat.

Datele utilizate în studiu au fost accesibile publicului și au provenit din sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) realizat între 2013 și 2018. În studiu au fost incluși 5.306 adulții din SUA cu vârsta medie de 47 de ani, în general etnici albi non-hispanici (66% din totalul participanților), dintre care peste 3.150 cu prediabet. Prediabetul a fost definit prin niveluri ale hemoglobinei glicate (HbA1c) între 5.7% și 6.4% sau niveluri de glucoză din sânge între 100-125 mg/dL.

Studiul nu a găsit nicio asociere semnificativă între consumul total și procentual de zahăr adăugat și un risc crescut de prediabet. În plus, analiza de sensibilitate efectuată nu a identificat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește riscul de prediabet în funcție de rasă sau de etnie.

Concluziile studiului pun la îndoială presupusa legătură dintre consumul de zahăr adăugat și prediabet. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare că studiul este unul de tip transversal, ceea ce înseamnă că nu poate stabili o legătură de cauzalitate între consumul de zahăr adăugat și prediabet. Autorii atrag atenția asupra necesității efectuării unor cercetări suplimentare, pentru a clarifica această relație și a aduce mai multe informații în acest domeniu.

Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 267
Bibliografie
Study challenges link between added sugar intake and prediabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230622/Study-challenges-link-between-added-sugar-intake-and-prediabetes-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum