Consumul de zahăr adăugat nu este asociat cu riscul de prediabet, potrivit unui studiu recent
©
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul, unul de tip transversal, a avut ca obiectiv investigarea relației dintre consumul total de zahăr adăugat (zahărul care este adăugat în mod intenționat în alimente și băuturi în timpul procesului de producție sau de preparare culinară) și riscul de prediabet în rândul adulților. Cercetătorii au dorit, de asemenea, să determine dacă riscul de prediabet diferă în funcție de etnie sau rasă și consumul total de zahăr adăugat.
Datele utilizate în studiu au fost accesibile publicului și au provenit din sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) realizat între 2013 și 2018. În studiu au fost incluși 5.306 adulții din SUA cu vârsta medie de 47 de ani, în general etnici albi non-hispanici (66% din totalul participanților), dintre care peste 3.150 cu prediabet. Prediabetul a fost definit prin niveluri ale hemoglobinei glicate (HbA1c) între 5.7% și 6.4% sau niveluri de glucoză din sânge între 100-125 mg/dL.
Studiul nu a găsit nicio asociere semnificativă între consumul total și procentual de zahăr adăugat și un risc crescut de prediabet. În plus, analiza de sensibilitate efectuată nu a identificat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește riscul de prediabet în funcție de rasă sau de etnie.
Concluziile studiului pun la îndoială presupusa legătură dintre consumul de zahăr adăugat și prediabet. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare că studiul este unul de tip transversal, ceea ce înseamnă că nu poate stabili o legătură de cauzalitate între consumul de zahăr adăugat și prediabet. Autorii atrag atenția asupra necesității efectuării unor cercetări suplimentare, pentru a clarifica această relație și a aduce mai multe informații în acest domeniu.
Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 318
Bibliografie
Study challenges link between added sugar intake and prediabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230622/Study-challenges-link-between-added-sugar-intake-and-prediabetes-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Noul model SCORE2-Diabetes: o abordare revoluționară în predicția riscului cardiovascular la pacienții cu diabet de tip 2
- Diabetul accelerează apariția bolilor cronice grave cu 15-20 de ani, reducând speranța de viață
- Beneficiile consumului de Physalis peruviana la animalele obeze, cu diabet
- Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- În prediabet ai voie smoothieuri de fructe amestecate cu legume?
- La o glicozilata de 6 fix este necesar tratament?
- Daca am prediabet.Ce e de făcut?
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Diabet sau prediabet?
- Diabetul se vindeca?
- Ceasuri inteligente care măsoară glicemia și nu numai