Consumul de nuci și migdale poate favoriza pierderea în greutate

©

Autor:

Consumul de nuci și migdale poate favoriza pierderea în greutate

Prevalența obezității este o problemă majoră de sănătate publică. Excesul de grăsime corporală afectează atât sănătatea fizică, cât și bunăstarea individului. Reglarea pe termen lung a greutății corporale se poate realiza prin echilibrarea raportului dintre aport și consum caloric.
Înțelegerea rolului alimentelor și a impactului lor asupra nivelului de energie ajută la pierderea conștientă a kilogramelor și menținerea unui stil de viață cât mai sănătos.


Un studiu realizat recent compară modificările postprandiale ale hormonilor care reglează apetitul și modificările apetitului după consumul de migdale, respectiv a unei gustări izocalorice bogate în carbohidrați.


Nucile au un conținut ridicat de proteine, fibre și acizi grași nesaturați, dar și o încărcătură glicemică scăzută. În plus, sunt asociate cu o termogeneză postprandială mai mare, crescând consumul de energie în repaus. Răspunsurile adaptive asociate consumului de nuci și migdale influențează hormoni implicați în controlul apetitului: peptidul glucagon-like-1 (GLP-1), polipeptidul insulinotrop dependent de glucoză (GIP), grelina, peptidul YY (PYY) și polipeptidul pancreatic (PP). Sațietatea timpurie este unul dintre mecanismele prin care se explică efectele benefice ale consumului de nuci în reducerea obezității, conform studiului.


Studiul compară efectele consumului de migdale sau a unei gustari pe bază de carbohidrați asupra hormonilor care reglează apetitul și a aportului de energie pe termen scurt. Răspunsurile hormonilor pot fi distorsionate în cazul obezității. Măsurarea glucozei și a insulinei ar fi utilă pentru a explora răspunsurile metabolice ulterioare aportului alimentar, iar testarea la populațiile cu diabet zaharat este justificată.

 

Consumul de migdale și nuci, comparativ cu o gustare bazată pe carbohidrați, îmbunătățește răspunsul hormonilor responsabili de reglarea apetitului, contribuind astfel la menținerea echilibrului energetic și, în consecință, la gestionarea greutății.


Data actualizare: 13-02-2023 | creare: 13-02-2023 | Vizite: 329
Bibliografie
Acute feeding with almonds compared to a carbohydrate-based snack improves appetite-regulating hormones with no effect on self-reported appetite sensations: a randomised controlled trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9614749/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migdalele pot preveni creșterea în greutate
  • Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament
  • Consumul de migdale și biscuiți Graham poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și sănătății gastrointestinale
  •