Vegetarian vs. nevegetarian: implicații în bolile cardiometabolice
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu cuprinzător recent publicat în Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases Journal și-a propus să compare efectele dietelor vegetariene și non-vegetariene asupra bolilor cardiometabolice majore și a altor boli netransmisibile. Contextul studiului a evidențiat opiniile împărțite cu privire la impactul consumului de carne asupra sănătății, unii considerând dietele pe bază de plante ca fiind deficitare din punct de vedere nutrițional, în timp ce alții le văd ca benefice pentru sănătate.
Studiul a trecut în revistă diferite tipuri de diete vegetariene, de la tipare occidentale la cele influențate de factori religioși sau culturali. Acesta a cuprins studii observaționale și studii controlate randomizate care examinează boli precum cele cardiovasculare, cerebrovasculare și cardiometabolice, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, sindrom metabolic și diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat că respectarea dietelor vegetariene poate reduce riscul de boli cardiometabolice. Studiile de cohortă au indicat beneficii în reducerea riscului de obezitate, exces de greutate și boli cardiace ischemice, precum și un impact pozitiv asupra hipertensiunii arteriale și a riscului de diabet de tip 2. În timp ce unele studii de cohortă au arătat rezultate mixte privind sindroamele metabolice, studiile controlate randomizate au indicat îmbunătățiri ale controlului glicemic și pierderea în greutate cu dietele vegetariene, în special cele care implică alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Unele studii au raportat, de asemenea, beneficii pentru ateroscleroza coronariană, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Cercetătorii au discutat despre mecanismele potențiale care explică asocierea dintre dietele vegetariene și riscul redus de îmbolnăvire. Ei cred că conținutul scăzut de hrană de origine animală din astfel de diete duce la un aport mai mic de substanțe nocive precum grăsimile saturate și fierul hem. În plus, conținutul ridicat de fibre, acizi grași polinesaturați, carbohidrați complecși și micronutrienți din dietele pe bază de plante îmbunătățesc condiții precum diabetul de tip 2 și hipercolesterolemia.
În concluzie, studiul a acoperit o gamă largă de cercetări, indicând faptul că dietele vegetariene pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate și pot reduce riscul de boli netransmisibile. Cu toate acestea, neuniformitatea metodologiilor și clasificărilor dietelor vegetariene în cadrul studiilor face dificilă tragerea de concluzii definitive pe acest subiect.
sursa: News Medical
foto: Elena.Katkova/Shutterstock.com
Studiul a trecut în revistă diferite tipuri de diete vegetariene, de la tipare occidentale la cele influențate de factori religioși sau culturali. Acesta a cuprins studii observaționale și studii controlate randomizate care examinează boli precum cele cardiovasculare, cerebrovasculare și cardiometabolice, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, sindrom metabolic și diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat că respectarea dietelor vegetariene poate reduce riscul de boli cardiometabolice. Studiile de cohortă au indicat beneficii în reducerea riscului de obezitate, exces de greutate și boli cardiace ischemice, precum și un impact pozitiv asupra hipertensiunii arteriale și a riscului de diabet de tip 2. În timp ce unele studii de cohortă au arătat rezultate mixte privind sindroamele metabolice, studiile controlate randomizate au indicat îmbunătățiri ale controlului glicemic și pierderea în greutate cu dietele vegetariene, în special cele care implică alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Unele studii au raportat, de asemenea, beneficii pentru ateroscleroza coronariană, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Cercetătorii au discutat despre mecanismele potențiale care explică asocierea dintre dietele vegetariene și riscul redus de îmbolnăvire. Ei cred că conținutul scăzut de hrană de origine animală din astfel de diete duce la un aport mai mic de substanțe nocive precum grăsimile saturate și fierul hem. În plus, conținutul ridicat de fibre, acizi grași polinesaturați, carbohidrați complecși și micronutrienți din dietele pe bază de plante îmbunătățesc condiții precum diabetul de tip 2 și hipercolesterolemia.
În concluzie, studiul a acoperit o gamă largă de cercetări, indicând faptul că dietele vegetariene pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate și pot reduce riscul de boli netransmisibile. Cu toate acestea, neuniformitatea metodologiilor și clasificărilor dietelor vegetariene în cadrul studiilor face dificilă tragerea de concluzii definitive pe acest subiect.
sursa: News Medical
foto: Elena.Katkova/Shutterstock.com
Data actualizare: 05-07-2023 | creare: 05-07-2023 | Vizite: 234
Bibliografie
New study: vegetarian vs. non-vegetarian diets in the battle against cardiometabolic diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20230703/New-study-vegetarian-vs-non-vegetarian-diets-in-the-battle-against-cardiometabolic-diseases.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
- Fisticul poate fi o gustare ideală pentru controlul glicemiei la prediabetici
- Relația dintre obezitate și mortalitate: un nou studiu arată că rata de mortalitate a persoanelor obeze este mai mare decât se credea anterior
- Un consum ridicat de sare a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Vegetarian-Carnivor
- Stilul vegan sau raw food
- Dieta cu probleme
- Buna ziua
- Hepatita B si suplimentele
- Dieta vegetariana?