Consumul de fructe și legume colorate reduce riscul de boli la femei

©

Autor:

Consumul de fructe și legume colorate reduce riscul de boli la femei
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutritional Neuroscience arată că un consum regulat de fructe și legume care conțin carotenoizi ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor odată cu înaintarea în vârstă. (1)
Știm deja că femeile trăiesc mai mult decât bărbații însă se îmbolnăvesc mai des decât aceștia. Studiul de față arată că o dietă sănătoasă bazată pe varză kale, spanac, pepene roșu, ardei gras, roșii, portocale și morcovi poate reduce riscul de apariție a unor boli. Anterior, s-a arătat că aceste legume și fructe ajută la prevenirea problemelor cognitive și de vedere. (2)

Pentru acest studiu oamenii de știință au analizat mai multe cercetări și au arătat că afecțiuni autoimune chiar și demență apar mai des la femei. Doar în cazul afecțiunilor autoimune, femeile reprezintă 80% dintre cazuri.

De ce sunt afectate mai mult femeile? Oamenii de știință spun că această predilecție apare pe fondul modului diferit în care femeile depozitează vitaminele și mineralele. Femeile au, în medie, un procent mai mare de grăsime corporală. Grăsimea servește ca o rezervă pentru vitamine și minerale mai ales pe timpul sarcinii. Totuși, această disponibilitate în sarcină se traduce printr-o cantitate mai mică de vitamine pentru vedere și creier. Din acest motiv, femeile sunt mai predispuse la afecțiuni degenerative.

Prin consumul de fructe și legume care conțin carotenoizi se oferă o protecție în fața acestor afecțiuni. Mai mult, carotenoizii luteină și zeaxantină sunt benefice atât pentru sănătatea oculară cât și pentru creier. Deși femeile și bărbații consumă cam aceeași cantitate de carotenoizi, nevoile femeilor sunt mult mai mari și rămân frecvent neacoperite.

Cercetătorii propun schimbarea recomandărilor oficiale pe sexe, pentru ca femeile să știe că au nevoie de o cantitate mai mare de carotenoizi. Deși aceștia pot fi luați și prin suplimente alimentare, oamenii de știință spun că preluarea prin alimentație reprezintă cea mai bună variantă.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
1. Eating more bright-colored fruits and vegetables can help prevent women's health issues, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220714145117.htm
2. The influence of the macular carotenoids on women’s eye and brain health, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2022.2084125
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum