O flexibilitate mai mare la locul de muncă scade riscul cardiovascular al angajaților

©

Autor:

O flexibilitate mai mare la locul de muncă scade riscul cardiovascular al angajaților
Un studiu efectuat de Harvard T.H. Chan School of Public Health și Penn State University indică că flexibilitatea sporită la locul de muncă poate scădea riscul de boli cardiovasculare la angajați. Cercetările au arătat că, în locuri de muncă unde s-au aplicat măsuri pentru a reduce conflictul dintre muncă și viața personală/familială, angajații cu un risc cardiometabolic inițial mai mare, în special cei mai în vârstă, au înregistrat o scădere a riscului de boli cardiovasculare comparabilă cu efectele îmbătrânirii pe o perioadă de 5-10 ani.
Publicat în The American Journal of Public Health, studiul este unul dintre primele care analizează impactul schimbărilor de mediu de lucru asupra riscului cardiometabolic. Lisa Berkman, co-autorul studiului, accentuează importanța condițiilor de muncă ca determinanți sociali ai sănătății, observând că atenuarea stresului la locul de muncă și a conflictului muncă-familie a dus la scăderea riscului de boli cardiovasculare în rândul angajaților mai vulnerabili, fără a afecta negativ productivitatea lor. Aceasta are implicații majore pentru angajații cu venituri mici și medii.

Intervenția, parte a Rețelei de Muncă, Familie și Sănătate, a inclus instruirea supervizorilor pentru a sprijini echilibrul muncă-viață personală a angajaților și identificarea de noi metode pentru a crește controlul acestora asupra programelor și sarcinilor lor. Studiul a implicat 1.528 de angajați din două companii, o companie IT și una de îngrijire pe termen lung, cu intervenția aplicată aleatoriu la anumite unități.

Parametrii sănătății angajaților, inclusiv tensiunea arterială, indicele de masă corporală, hemoglobina glicată și nivelurile de colesterol, au fost măsurați la începutul studiului și după 12 luni pentru a calcula un scor de risc cardiometabolic (CRS). Deși intervenția nu a avut un impact general semnificativ asupra CRS, s-au observat scăderi ale CRS în rândul angajaților cu un CRS inițial mai mare, în special la cei peste 45 de ani.

Orfeu Buxton, co-autor principal, subliniază că intervenția a fost concepută pentru a schimba cultura organizațională în timp, cu scopul de a reduce conflictul dintre muncă și viața personală și, în cele din urmă, de a îmbunătăți sănătatea angajaților. Rezultatele sugerează că astfel de schimbări pot îmbunătăți sănătatea angajaților și ar trebui implementate pe o scară mai largă.

sursa: Science Daily
foto: Harvard T.H. Chan School of Public Health (iStock/Nuthawut Somsuk)

Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 635
Bibliografie
Increasing workplace flexibility associated with lower risk of cardiovascular disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231108164245.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum