Consumul a două porții de pește pe săptămână poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace recurente
©
Autor: Teodorescu Mihai
O analiză a mai multor studii de amploare, care au implicat participanți din peste 60 de țări, a constatat că consumul regulat de pește gras poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc crescut, cum ar fi cei care au deja boli de inimă sau accident vascular cerebral. Studiile nu au evidențiat niciun beneficiu asociat cu consumul de pește la persoanele fără boli de inimă sau fără antecedente de accident vascular cerebral.
Cercetătorii de la Universitatea McMaster au descoperit că acizii graÈ™i omega-3, esenÈ›iali pentru o funcÈ›ionare normală a organismului, regăsiÈ›i în cantități crescute în peÈ™tele gras, au fost asociaÈ›i cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore la persoanele cu risc crescut. Efectele benefice au fost observate la persoanele cu afecÈ›iuni cardiovasculare care au consumat două porÈ›ii de peÈ™te bogat în omega-3 în fiecare săptămână.
„Există un beneficiu protector semnificativ al consumului de peÈ™te la persoanele cu boli cardiovasculare”, a declarat coautorul principal Andrew Mente, profesor la Universitatea McMaster È™i investigator principal la Institutul de Cercetare a Sănătății PopulaÈ›iei. Mente a spus că persoanele cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura în continuare de o protecÈ›ie modestă împotriva BCV prin consumul de peÈ™te bogat în omega-3, dar beneficiile pentru sănătate au fost mai puÈ›in pronunÈ›ate decât la persoanele cu risc ridicat.
Studiul, publicat în JAMA Internal Medicine, s-a bazat pe datele obÈ›inute de la aproape 192.000 de persoane, din patru cercetări precedente, inclusiv aproximativ 52.000 cu boli cardiovasculare, fiind singurul studiu realizat pe toate cele cinci continente. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe America de Nord, Europa, China È™i Japonia, cu puÈ›ine informaÈ›ii din alte regiuni. „Acesta este de departe cel mai divers studiu realizat vreodată cu privire la consumul de peÈ™te È™i al rezultatelor pentru sănătate oferite È™i singurul cu un număr suficient de mare de respondenÈ›i din țările cu venituri mari, medii È™i mici din toate continentele locuite ale lumii”, a declarat co-conducătorul studiului Salim Yusuf, profesor de medicină la Școala de Medicină Michael DeGroote.
sursa: Science Daily
Cercetătorii de la Universitatea McMaster au descoperit că acizii graÈ™i omega-3, esenÈ›iali pentru o funcÈ›ionare normală a organismului, regăsiÈ›i în cantități crescute în peÈ™tele gras, au fost asociaÈ›i cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore la persoanele cu risc crescut. Efectele benefice au fost observate la persoanele cu afecÈ›iuni cardiovasculare care au consumat două porÈ›ii de peÈ™te bogat în omega-3 în fiecare săptămână.
„Există un beneficiu protector semnificativ al consumului de peÈ™te la persoanele cu boli cardiovasculare”, a declarat coautorul principal Andrew Mente, profesor la Universitatea McMaster È™i investigator principal la Institutul de Cercetare a Sănătății PopulaÈ›iei. Mente a spus că persoanele cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura în continuare de o protecÈ›ie modestă împotriva BCV prin consumul de peÈ™te bogat în omega-3, dar beneficiile pentru sănătate au fost mai puÈ›in pronunÈ›ate decât la persoanele cu risc ridicat.
Studiul, publicat în JAMA Internal Medicine, s-a bazat pe datele obÈ›inute de la aproape 192.000 de persoane, din patru cercetări precedente, inclusiv aproximativ 52.000 cu boli cardiovasculare, fiind singurul studiu realizat pe toate cele cinci continente. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe America de Nord, Europa, China È™i Japonia, cu puÈ›ine informaÈ›ii din alte regiuni. „Acesta este de departe cel mai divers studiu realizat vreodată cu privire la consumul de peÈ™te È™i al rezultatelor pentru sănătate oferite È™i singurul cu un număr suficient de mare de respondenÈ›i din țările cu venituri mari, medii È™i mici din toate continentele locuite ale lumii”, a declarat co-conducătorul studiului Salim Yusuf, profesor de medicină la Școala de Medicină Michael DeGroote.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-03-2021 | creare: 11-03-2021 | Vizite: 515
Bibliografie
Study finds two servings of fish per week can help prevent recurrent heart disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210308131709.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul a 3 grame pe zi de acizi grași omega 3 ar putea reduce tensiunea arterială
- Life's Essential 8: un instrument esențial pentru reducerea riscului de boli de inimă și a mortalității
- Inteligența artificială - șanse mai mari de a prezice riscul de deces din cauze cardiovasculare
- Autocompasiunea poate reduce riscul de boli cardiovasculare în rândul femeilor de vârstă mijlocie
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?