Compuși de evitat în produsele de igienă

©

Autor:

Compuși de evitat în produsele de igienă

Numeroase produse din industria cosmetică sunt fabricate având drept scop păstrarea frumuseții și întinerirea pielii. Totuși, multe produse cosmetice, chiar și unele din cele achiziționate la prețuri mai mari, dețin în compoziția lor anumite substanțe chimice toxice care în timp pot dăuna nu doar sănătății pielii, ci și a întregului organism.

Conform specialiștilor din domeniu, fiecare substanță chimică prezentă în compoziția unui produs cosmetic are un anumit rol: unele din ele au rolul de a conferi o textură fină la atingere, ușor de aplicat, unele au rolul de a asigura stabilitate cremei, unele absorb umiditatea, unele conferă un miros plăcut sau o culoare deosebită produsului.

Aceste substanțe toxice prezente în compoziția produselor cosmetice sunt aditivi cu rol stabilizator, antibacterian și colorant.

Pielea are capacitatea de a absorbi produsele cosmetice aplicate, însă nu are capacitatea de a absorbi toate substanțele chimice aflate în compoziția acestora. Astfel, unele substanțe chimice se acumulează pe suprafața pielii, având efect toxic asupra acesteia. Unele elemente chimice pot ajunge în sânge, având efect toxic asupra întregului organism. [1], [2], [3]


În continuare vom prezenta cele mai toxice substanțe chimice prezente în componența produselor cosmetice, efectele toxice pe care acestea le generează și produsele în care sunt conținute:

  • Parabenii (izobutilparaben, metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben) sunt substanțe chimice cu rol de conservare a produselor cosmetice, care împiedică dezvoltarea în compoziția acestora a fungilor, bacteriilor sau a altor agenți microbieni.


Parabenii determină apariția unor tulburări ale sistemului endocrin, produc dezechilibre hormonale în rândul adolescentelor și a femeilor aflate la vârstă fertilă, determină sterilitate la bărbați și, conform studiilor efectuate, reprezintă unul din factorii de risc ai neoplasmului mamar.
Parabenii au rolul de a conserva produsele cosmetice și pot fi întâlniți în componența șampoanelor și a balsamurilor de păr, în componența produselor de machiaj și a loțiunilor și cremelor hidratante.

  • Dietanolamina (prescurtat DEA; lauramida DEA, trietanolamina TEA, cocamida DEA, monoetanolamida MEA) este o substanță chimică organică obținută pe cale sintetică în urma reacției care are loc între etilenoxid și amoniacul concentrat, cu funcție de solvent și ajustor al ph-ului.


Dietanolamina poate irita pielea și ochii, este unul din factorii de risc ai neoplasmului cutanat, hepatic și tiroidian, iar datele din literatura de specialitate precizează faptul că dietanolamina poate determina apariția unor reacții în urma cărora rezultă nitrozaminele.
Dietanolamina are rolul de a conferi o textură fină produselor cosmetice și de a le modifica ph-ul.
Dintre produsele cosmetice care pot deține dietanolamină în compoziție amintim: șampoanele, spumele de ras, cremele, săpunurile, produsele de hidratare, cremele de protecție solară, gelurile de curățare.

  • Butilhidroxitoluenul (BHT) și butil hidroxianisolul (BHA) sunt antioxidanți sintetici utilizați în industria alimentară și în industria cosmeticelor.


Aceste substanțe chimice pot determina apariția bolilor neoplazice, alergiilor cutanate și tulburărilor la nivelul sistemului endocrin.
BHT și BHA au rolul de a conserva produsele cosmetice și pot fi întâlnite în componența produselor de machiaj, a cremelor și a loțiunilor hidratante.

  • Ftalații (dibutilftalat-DBP) sunt substanțe chimice utilizate în industria cosmeticelor pe post de plastifianți.


Aceștia au efecte toxice asupra sistemului reproducător (pot determina sterilitate) și perturbă buna funcționare a sistemului endocrin.
Dintre produsele cosmetice care dețin în componență ftalați amintim spray-urile de păr și produsele de îngrijire a unghiilor.

  • Formaldehida este o substanță chimică rezultată în urma arderii materialelor care dețin carbon în componență. De asemenea, pot fi amintiți anumiți conservanți prezenți în componența produselor cosmetice care pot elibera formaldehidă, precum: imidazolidinil uree, bronopol, diazolidinil uree, metenamina, DMDM hidantoina, hidroximetilglicinat de sodiu, Quarternium-15.


Aceste substanțe chimice pot determina erupții și alergii cutanate, cefalee, amețeli, artralgii, dureri precordiale și oboseală cronică, pot induce depresie și insomnii, pot determina apariția infecțiilor otice și au efect cancerigen.
Aceste substanțe au rolul de a conserva produsele cosmetice și pot fi întâlnite în componența săpunurilor pentru copii, a produselor de îngrijire a părului, produselor de îngrijire a unghiilor, cremelor și loțiunilor hidratante.

  • Gudronul (p-Fenilendiamina) este o substanță chimică formată printr-un amestec de carbon și hidrocarburi, rezultat în urma procesului de pioliză sau distilare uscată a anumitor materiale organice precum petrol, lemn, cărbune, etc.


Gudronul poate fi amestecat cu metale grele care sunt toxice pentru creier și au efect cancerigen.
Gudronul este prezent în compoziția vopselelor de păr (cele închise la culoare dețin cantități mult mai mari de gudron față de cele deschise la culoare).

  • Polietilenglicolul (PEG) este un compus sintetic cu mase moleculare diferite, folosit în industria alimentară și cosmetică pe post de emulgator, agent de îngroșare, stabilizator, agent de glazurare, dizolvant sau diluant al aditivilor alimentari.


PEG utilizat în componența produselor cosmetice poate fi amestecat cu 1,4-dioxanul, o substanță chimică cancerigenă.
PEG este frecvent întâlnit în componența deodorantelor, a produselor cosmetice de protecție solară, a cremelor și a loțiunilor hidratante, a produselor de îngrijire a bebelușului și a balsamurilor de păr.

  • Aromele sintetice și parfumuile sunt neurotoxice, pot determina apariția alergiilor respiratorii și a astmului bronșic și sunt cancerigene.


Aceste substanțe sunt prezente din abundență în componența apei de parfum și a spray-urilor de corp, dar pot fi prezente și în componența produselor care sunt etichetate ca fiind lipsite de miros.

  • Uleiurile minerale sunt produse rezultate în urma procesului de finire a petrolului.


Uleiurile minerale pot determina acnee, încarcă porii, stimulează procesul de îmbătrânre precoce a pielii și împiedică eliminarea toxinelor din piele.
Uleiurile minerale pot fi amestecate cu alte substanțe chimice cancerigene. Nocivitatea uleiurilor minerale crește cu atât mai mult cu cât acestea sunt mai puțin rafinate.
Produsele cosmetice care pot deține uleiuri minerale în componență sunt produsele de machiaj, loțiunile de corp, uleiurile pentru copii și săpunurile.

  • Petrolatul este o hidrocarbură care derivă din petrol, care are capacitatea de a proteja pielea lezată și de a preveni deshidratarea pielii. Este frecvent utilizat în industria cosmetică pe post de emolient, absorbant UV, hidratant și protector cutanat.


Petrolatul poate fi amestecat cu anumite impurități (hidrocarburi aromatice policiclice) care au efect cancerigen.
Dintre produsele cosmetice care dețin petrolat în componența lor amintim balsamurile și rujurile de buze și anumite produse de îngrijire a părului și a pielii care pot conferi strălucire acesteia.

  • Lauril sulfatul de sodiu (SLS) și laureat sulfatul de sodiu (SLES) sunt doi surfactanți anionici deosebit de eficienți în industria cosmeticelor și a produselor de curățare datorită capacității lor crescute de a îndepărta reziduurile și petele uleioase.


Aceste două substanțe chimice pot irita ochii, pielea și căile respiratorii și pot afecta ficatul. Laureat sulfatul de sodiu poate fi amestecat cu 1,4-dioxanul, o substanță chimică foarte cancerigenă.
Aceste două substanțe chimice sunt prezente în produsele cosmetice care fac spumă precum spumantele de baie, gelurile de duș, șampoanele, produsele de curățare.

  • Siloxanii (ciclometicona, ciclotetrasilona, etc.) sunt substanțe chimice folosite pe scară largă în industria produselor cosmetice datorită proprietăților lor antispumante.


Aceste substanțe chimice pot afecta ficatul și pot determina perturbări la nivelul sistemului endocrin.
Produsele cosmetice care pot deține siloxani în compoziția lor sunt produsele de machiaj, produsele de îngrijire a părului, cremele și loțiunile hidratante.

  • Substanțele chimice aflate în componența cremelor de protecție solară sunt reprezentate de metoxicinamat, retinil palmitat, oxibenzonă, cinoxat, avobenzonă, dioxibenzonă, homosalat, benzofenonă-3, metilantranilat, padimat 0, octil salicilat, butilmetoxidibenzoilmetan, acid paraaminobenzoic, fenilbenzimidazol și alți salicilați.


Aceste substanțe chimice pot determina inflamații sau alergii ale pielii, prezintă efecte fotogenotoxice (afectează structura ADN-ului), sunt cancerigene și pot realiza anumite reații chimice dăunătoare asupra epidermei. Oxibenzona poate determina apariția eczemelor de contact și a neoplasmului mamar.

  • Triclosanul este o substanță chimică cu proprietăți antifungice și antibacteriene, aflată în componența produselor cosmetice.


Triclosanul poate determina apariția tulburărilor hormonale.
Dintre produsele cosmetice care pot deține triclosan în componență se numără săpunurile, pasta de dinți, gelurile antibacteriene de curățare a mâinilor, deodorantele și apa de gură.

  • Metalele grele (precum arseniu, mercurul, nichelul, cadmiul, plumbul, etc.) sunt metale toxice neferoase a căror densitate depășește 5 kg/dm cub, utilizate frecvent în cadrul industriei produselor cosmetice.


Dintre efectele adverse care le pot avea metalele grele amintim: tulburări neurologice (schimbări ale dispoziției, nervozitate, iritabilitate, pierderea memoriei), disfuncții ale aparatului reproducător, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni articulare și musculare, afecțiuni hematologice, osoase, renale sau imunologice, amețeli, cefalee, dermatită de contact, disfuncții hormonale, căderea și distrugerea firelor de păr, vărăsturi, diaree.
În timp, metalele grele se pot acumula în organism, având efect toxic.
Produsele cosmetice care dețin în componența lor metale grele sunt reprezentate de loțiunile pentru copii și produsele de machiaj.

  • Aluminiul este un element chimic aflat pe locul al treilea din punct de vedere al răspândirii terestre, după oxigen și siliciu și al doilea după fier, din punct de vedere al frecvenței întrebuințării. Pe lângă aceasta, aluminiul este frecvent utilizat și în industria cosmetică.


Aluminiul poate determina apariția unor tulburări psihice, poate favoriza apariția bolii Alzheimer și este un factor de risc al neoplasmului mamar. Compușii de aluminiu prezenți în componența antiperspirantelor blochează temporar canalele sudoripare, împiedicând apariția transpirației. Odată cu aceasta, este împiedicată și eliminarea toxinelor din piele, cu depunerea lor în sânge.
Aluminiul este frecvent prezent în compoziția antiperspirantelor și a deodorantelor.

  • Dioxidul de titan este un oxid al titanului inert din punct de vedere chimic, utilizat în industria cosmetică pe post de colorant artificial.


Dioxidul de titan are efect cancerigen asupra căilor respiratorii.
Dioxidul de titan se găsește în cantități crescute în componența produselor de machiaj sub formă de pulbere.

  • Talcul este substanța minerală cu cea mai redusă duritate, utilizată frecvent în industria produselor cosmetice.


Conform datelor din literatura de specialitate, talcul este unul din factorii de risc ai neoplasmului ovarian și poate determina apariția afecțiunilor respiratorii.
Talcul se găsește în componența produselor de igienă intimă pentru femei și a pudrei pentru copii.

  • Parafenilen diamina (PPD) este cea mai toxică substanță chimică aflată în componența vopselelor de păr.


Această substanță are efect cancerigen, putând determina apariția limfomului non-Hodgkin, a leucemiei și a neoplasmului mamar.
Parafenilen diamina se găsește în compoziția vopselelor de păr de culoare maro sau neagră.

  • Oxibenzona este o substanță chimică organică derivată din benzofenonă, utilizată în industria cosmetică pe post de absorbant al razelor solare.


Această substanță poate determina apariția unor tulburări hormonale cu efecte de feminizare atât la bărbați, cât și la femei, prin stimularea producției hormonilor feminini,
Oxibenzona se găsește din abundență în compoziția produselor de protecție solară.

  • Toluenul este o hidrocarbură aromatică lichidă utilizată pe scară largă în industria produselor cosmetice.


Conform datelor din literatura de specialitate, printre efectele toxice pe care toluenul le are asupra organismului uman se numără cefaleea, amețelile, disfuncțiile aparatului reproducător, uscarea tegumentelor și a mucoaselor și apariția unor afecțiuni respiratorii.
Toluenul este frecvent întâlnit în compoziția produselor de îngrijire a părului și a unghiilor.

  • Dioxina este o substanță chimică extrem de toxică, lipsită de miros, lipofilă, stabilă și insolubilă în apă.


Această substanță poate determina scăderea sistemului imunitar, are efect cancerigen, crește riscul apariției avorturilor și a malformațiilor congenitale, determină anumite tulburări ale sistemului nervos.
Dioxina este prezentă în cantități reduse în produsele antibacteriene precum PEG, triclosanul, SLS și emulgatorii.

  • Peroxidul de banzoil este o substanță chimică care derivă din apa oxigenată, frecvent utilizată în industria produselor cosmetice.


Această substanță este un promoter al proceselor tumorale în organism, este mutagenă determinând apariția unor modificări la nivelul ADN-ului, poate irita pielea, ochii și căile respiratorii și este toxică la inhalare.

  • Hidroxichinona este o substanță chimică aromatică asemănătoare fenolilor, utilizată în industria cosmetică datorită proprietăților sale de albire și depigmentare.


Această substanță are efect cancerigen și poate determina apariția unor dereglări la nivelul aparatului reproducător.
Hidroxichinona se găsește în cantități crescute în componența produselor cosmetice de depigmentare.

  • FD&C coloranți și pigmenți dețin în componență anumite săruri ale metalelor grele care favorizează creșterea sensibilității pielii, cu apariția unor iritații cutanate și a neoplasmului cutanat, prin acumularea toxinelor la nivelul pielii.


Aceste substanțe sunt frecvent întâlnite în componența produselor de machiaj. [1], [2], [3]


Data actualizare: 07-12-2019 | creare: 17-01-2019 | Vizite: 3273
Bibliografie
1. 12 Dangerous Chemicals to Avoid in Everyday Products, link: https://www.livestrong.com/slideshow/1009710-12-dangerous-chemicals-avoid-everyday-products/
2. 15 chemicals to avoid in cosmetics, toiletries and personal care products, link: https://www.canceractive.com/article/15-chemicals-to-avoid-in-cosmetics-toiletries-and-personal-care-products
3. 10 Chemicals in Personal Care Products to Avoidlink: https://www.nontoxicliving.tips/blog/10-chemicals-in-personal-care-products-to-avoid
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt ingredientele sigure pentru tenul cu probleme?
  • Un studiu a identificat numeroase substanțe toxice per- și polifluoroalchil (PFAS) în produsele cosmetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum