Complicațiile prenatale pot fi reduse printr-o dietă sănătoasă, indică un nou studiu
©
Autor: Teodorescu Mihai
O dietă sănătoasă în perioada concepției până în al doilea trimestru de sarcină poate reduce riscul apariției mai multor complicații frecvente ale sarcinii, sugerează un nou studiu. Femeile însărcinate din studiu care au obținut un scor ridicat la oricare din cele trei măsuri de alimentație sănătoasă au avut riscuri mai mici pentru diabetul gestațional, tensiune arterială în timpul sarcinii și naștere prematură.
Cercetătorii au analizat datele dietetice colectate de mai multe ori în timpul sarcinii de la aproape 1.900 de femei, din studiul privind creșterea fetală derulat de Institutul Eunice Kennedy Shriver. Fiecare dintre femeile chestionate au răspuns la întrebări cu privire la dieta lor la opt până la 13 săptămâni de sarcină și li s-a cerut să estimeze ce au mâncat în ultimele trei luni.
La 16-22 săptămâni și 24-29 săptămâni, femeile au identificat ce au mâncat în ultimele 24 de ore. Răspunsurile au fost punctate în funcție de trei măsuri de alimentație sănătoasă: indexul alternativ de alimentație sănătoasă (AHEI), dieta mediteraneeană alternativă (AMED) și abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH). Toate cele trei măsuri subliniază consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase, limitând în același timp carnea roșie și cea procesată.
În general, cercetătorii au descoperit că urmarea oricărei diete în timpul concepției până în al doilea trimestru a fost asociată cu un risc mai mic de diabet gestațional, hipertensiune arterială, preeclampsie și naștere prematură. De exemplu, femeile cu un scor AHEI ridicat la 16 până la 22 săptămâni au avut un risc cu 32% mai mic de diabet gestațional decât femeile cu un scor AHEI scăzut. Femeile cu un scor DASH ridicat la opt până la 12 săptămâni și 16 până la 22 săptămâni au avut un risc cu 19% mai mic de tulburări ale tensiunii arteriale crescute legate de sarcină. Un scor AMED ridicat la 24-29 săptămâni sau un scor DASH ridicat la 24-29 săptămâni a fost asociat cu un risc cu 50% mai mic pentru nașterea prematură.
sursa: Science Daily
Cercetătorii au analizat datele dietetice colectate de mai multe ori în timpul sarcinii de la aproape 1.900 de femei, din studiul privind creșterea fetală derulat de Institutul Eunice Kennedy Shriver. Fiecare dintre femeile chestionate au răspuns la întrebări cu privire la dieta lor la opt până la 13 săptămâni de sarcină și li s-a cerut să estimeze ce au mâncat în ultimele trei luni.
La 16-22 săptămâni și 24-29 săptămâni, femeile au identificat ce au mâncat în ultimele 24 de ore. Răspunsurile au fost punctate în funcție de trei măsuri de alimentație sănătoasă: indexul alternativ de alimentație sănătoasă (AHEI), dieta mediteraneeană alternativă (AMED) și abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH). Toate cele trei măsuri subliniază consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase, limitând în același timp carnea roșie și cea procesată.
În general, cercetătorii au descoperit că urmarea oricărei diete în timpul concepției până în al doilea trimestru a fost asociată cu un risc mai mic de diabet gestațional, hipertensiune arterială, preeclampsie și naștere prematură. De exemplu, femeile cu un scor AHEI ridicat la 16 până la 22 săptămâni au avut un risc cu 32% mai mic de diabet gestațional decât femeile cu un scor AHEI scăzut. Femeile cu un scor DASH ridicat la opt până la 12 săptămâni și 16 până la 22 săptămâni au avut un risc cu 19% mai mic de tulburări ale tensiunii arteriale crescute legate de sarcină. Un scor AMED ridicat la 24-29 săptămâni sau un scor DASH ridicat la 24-29 săptămâni a fost asociat cu un risc cu 50% mai mic pentru nașterea prematură.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 489
Bibliografie
Healthy diet before, during pregnancy linked to lower complications, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210602091425.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?
- Medicamentele anticonvulsivante în timpul sarcinii sunt legate de riscurile de dezvoltare neurologică la copii
- Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
- Cercetătorii germani investighează relația dintre poziția de naștere și satisfacția maternă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Placenta posterioara inserata jos in sarcina poate cauza secretii roz ?
- Ciprolen in timpul sarcinii.. trebuie sa intrerup sarcina?
- Uter mai mic reprezinta un risc pentru sarcina?
- Efectele radiatiilor asupra sarcinii?
- Risc in sarcina?
- Risc pentru embrion.
- Sarcina cu risc de avort
- Sarcina cu risc
- Radiografia inainte de sarcina
- Am luat foarte multe kg in timpul sarcinii