Expunerea perinatală la nanoparticulele crește vulnerabilitatea copiilor în fața unor alergii alimentare grave?

©

Autor:

Expunerea perinatală la nanoparticulele crește vulnerabilitatea copiilor în fața unor alergii alimentare grave?
Dezvoltarea tehnologică la scară nanometrică a dus la revoluționarea tehnologiei alimentare, importante modificări fiind aduse în procesele de producție și procesare a alimentelor, cu scopul creșterii siguranței alimentare. O recenzie publicată în jurnalul Frontiers in Allergy sugerează că schimbările drastice apărute în producția de alimente ar putea avea consecințe neprevăzute asupra sănătății umane. Cercetătorii au prezentat dovezi care sugerează că expunerea perinatală la nanoparticule poate expune copiii nou-născuți unui risc crescut de alergii alimentare severe.
Din cauza proprietăților imunotoxice și biocide ale nanoparticulelor, expunerea la acestea în perioada de gestație sau în momentul nașterii poate duce la perturbarea schimburilor dintre microbiota intestinului gazdă. De asemenea, la nou-născuți, expunerea la nanoparticule poate interfera cu bariera intestinală și dezvoltarea sistemului imunitar. „În consecință, urmarea ar putea fi o creștere a riscului de tulburări imunitare, precum alergiile alimentare”, a declarat autorul corespondent al studiului, Karine Adel-Patient, director de cercetare în cadrul Institutului Național de Cercetări Agronomice din Franța.

Pentru a înțelege întocmai modul în care nanoparticulele perturbă echilibrul intestinal, cercetătorii s-au concentrat asupra a trei aditivi care poartă nanoparticule și care se găsesc în mod regulat în alimente. Studii efectuate pe rozătoare au evidențiat capacitatea nanoparticulelor de a traversa placenta, în timp ce studii efectuate pe oameni au arătat că aditivii pot, la rândul lor, să traverseze placenta. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că țesutul limfoid asociat intestinului la om este afectat negativ de nanoparticule, ceea ce sugerează că efectul asupra sistemului imunitar este mai mare decât se înțelege în prezent.

Cu toate acestea, impactul expunerii la nanoparticule asupra dezvoltării alergiei alimentare nu a fost evaluat până în prezent. Revizuirea oamenilor de știință atrage atenția asupra necesității efectuării cât mai rapide a unei cercetări care să evalueze riscul legat de expunerea la nanoparticulele anorganice din alimente în timpul perioadei perinatale asupra bebelușilor.

sursa: News Medical
foto: Image/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Perinatal exposure to inorganic nanoparticles may make babies more vulnerable to food allergies, link: https://www.news-medical.net/news/20221205/Perinatal-exposure-to-inorganic-nanoparticles-may-make-babies-more-vulnerable-to-food-allergies.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul vaccin din lume împotriva alergiei la polen
  • Nanoparticulele – soluția pentru a opri hemoragiile interne
  • Nanoparticule polimerice pentru localizarea și tratarea tumorilor mamare
  •