Acidul folic în sarcină și riscul de hipertensiune arterială la copil

©

Autor:

Acidul folic în sarcină și riscul de hipertensiune arterială la copil

Un nou articol publicat în American Journal of Hypertension a remarcat în rândul bebelușilor născuți din mame cu risc cardiometabolic și care au prezentat niveluri crescute de folat în timpul sarcinii, un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.

Încă din anii 1980, prevalența hipertensiunii la copii a început să crească în Statele Unite și în special în rândul afro-americanilor. Din perspectiva evoluției pe parcursul vieții, presiunea arterială crescută din copilărie ar putea prezice valorile tensionale de asemenea mărite din perioada de adult. Este binecunoscut faptul că persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc major cardiovascular, metabolic, de afectare renală și de atac vascular cerebral. De asemenea, s-a observat că riscul cardiometabolic matern – inclusiv tulburările asociate hipertensiunii, diabetul și obezitatea – a fost asociat cu presiunea arterială crescută la urmași.

Deoarece managementul tensiunii arteriale și a al bolilor cardiovasculare la adulți este dificil și costisitor de realizat, identificarea precoce a factorilor de risc pentru a preveni tulburările de hipertensiune sunt esențiale și cost-eficiente, formulate sub forma unor strategii de sănătate publică.

Studiul a inclus 1290 perechi de mame și copiii lor, dintre care 67.8%  au fost afro-americane, respectiv 19.2% hispanice, monitorizate începând de la naștere, o perioadă de 9 ani.
Dintre mamele care au luat parte la cercetare, 38.2% prezentau cel puțin un factor de risc cardiometabolic, 14.6% erau hipertensive, 11.1% sufereau de diabet și 25.1% prezentau obezitate înainte de a rămâne însărcinate.
În cazul copiilor s-a observat că 28.7% dintre aceștia aveau tensiune arterială sistolică crescută între 3 și 9 ani, având șanse mari să fi provenit din mamele la risc, să fi avut greutatea mică la naștere, vârsta gestațională mică și indicele de masă corporală crescut la momentul examinării.

Copiii care s-au născut din mamele cu risc cardiometabolic, dar care aveau nivelul plasmatic al acidului folic peste medie, au prezentat cu 40% mai puține șanse de a dezvolta hipertensiune sistolică. Asocierea nu a fost influențată de vârsta gestațională, de greutatea la naștere, de nivelul de folat al copilului în perioada postnatală sau dacă a fost alăptat.

Rezultatele acestui studiu sugerează că nivelul plasmatic crescut de acid folic la mamă poate contrabalansa efectele adverse ale factorilor de risc cardiometabolic asupra tensiunii arteriale sistolice la copil.

Acidul folic este implicat în sinteza ADN-ului, în expresia genelor și în creșterea celulară, fiind important nu doar pentru dezvolotarea intrauterină armonioasă a fătului, dar și pentru sănătatea copilului și a viitorului adult.

Despre rolul acidului folic în sarcină citiți pe larg în articol.

Acest studiu oferă posibilitatea de a elabora strategii intervenționale în perioada preconcepțională și în cursul sarcinii pentru a preveni hipertensiunea și consecințele patologice la viitoarele generații. Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a generaliza această asociere în privința protecției cardiovasculare a acidului folic, nu trebuie subestimată importanța unui eustatus al nivelului de folați în sarcină pentru mamă și făt.

Citiți mai multe în articol despre rolul și sursele dietetice de acid folic.

Sursa: Science Daily

 


Data actualizare: 04-01-2020 | creare: 23-03-2017 | Vizite: 2266
Bibliografie
High folic acid level in pregnancy may decrease high blood pressure in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170308081047.htm


©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele dăunătoare ale excesului de acid folic
  • Acidul folic crescut sau scăzut
  • Seleniul și manganul pot proteja bebelușii de tensiunea arterială crescută în copilărie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum