Colesterolul bun poate proteja ficatul
Un studiu realizat de către Universitatea de medicină din Washington ÅŸi publicat în revista Science, descoperă că lipoproteina cu densitate mare, HDL, poate fi chiar mai benefică decât se credea, având rol necunoscut anterior în protejarea ficatului de leziuni.
HDL este cunoscut pentru rolul benefic de a elimina colesterolul din organism, prin transportul lui către ficat. Cercetătorii au descoperit un tip special de HDL, numit HDL-3, care poate proteja ficatul prin blocarea semnalelor inflamatorii produse de bacteriile intestinale comune.
În acest studiu, cercetătorii au arătat că HDL3 din intestin protejează ficatul de inflamaÈ›ie prin experimentele realizate pe È™oareci.
La nivel de intestin, bacteriile Gram negative pot produce o moleculă inflamatorie, numită lipopolizaharidă, ce poate ajunge prin vena portă la ficat. Vena portă este vasul principal care furnizează sânge ficatului È™i transportă majoritatea nutrienÈ›ilor în ficat după ce alimentele sunt absorbite în intestin.
Atunci când bacteriile intestinale sunt transportate împreună cu substanÅ£ele nutritive la ficat, celulele imune vor declanÅŸa inflamaÅ£ia. În acest fel, elementele microbiomului intestinal pot conduce la boli hepatice ÅŸi fibroză hepatică, în care ficatul dezvoltă È›esut cicatricial.
În urma studiului realizat pe ÅŸoareci, prin rezecÅ£ia unei porÅ£iuni din intestinul subÅ£ire, aceÅŸtia au dezvoltat ulterior fibroză hepatică.
HDL poate interfera cu detectarea lipopolizaharidelor de către celulele imune, iar receptorul lipopolizaharidelor poate fi implicat în apariÅ£ia bolilor hepatice survenite în urma intervenÅ£iilor chirurgicale.
Pe măsură ce HDL-3 este transportat către ficat, se leagă de o proteină numită LBP - proteină de legare a lipopolizaharidelor, care la rândul ei se leagă de o proteină nocivă. Atunci când lipopolizaharida dăunătoare este legată de acest complex, este blocată activarea celulelor imune, numite celule Kupffer. Activarea acestora conduce către inflamaÅ£ia ficatului.
Când LBP face parte din complexul HDL3, previne molecula bacteriană dăunătoare de a activa celulele Kupffer hepatice È™i de a induce inflamaÈ›ii.
Cercetătorii au putut observa faptul că leziunile hepatice sunt mai grave atunci când HDL-3 din intestin este în cantităţi reduse, cum ar fi de la îndepărtarea chirurgicală a unei porÈ›iuni din intestin.
În urma acestui studiu, cercetătorii concluzionează că HDL-3 este protector, iar prin legarea de lipopolizaharidele eliberate din intestin, acesta poate bloca efectele inflamatorii din ficat.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
- Analize de singe
- Interpretare analize
- Trigliceride si colesterol foarte mari.
- Set analize interpretare
- HDL mic
- Părere va rog colesterol. Rog răspuns! :<
- Trigliceride si colesterol valori mari
- Colesterol marit
- O problema la analize