Semnele de epuizare cronică, detectate în transpirație

©

Autor:

Semnele de epuizare cronică, detectate în transpirație
Un dispozitiv portabil de dimensiuni reduse, primul de acest gen dezvoltat de inginerii din Lausanne, arată un potențial promițător în monitorizarea și măsurarea continuă a nivelurilor hormonilor de stres, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature.
Dezvoltat de Nanolab și Xsensio, dispozitivul folosește un senzor miniaturizat pentru a detecta cortizolul, un hormon produs atunci când corpul este sub stres, din transpirația umană. Cercetătorii speră că tehnologia poate fi utilizată pentru a ajuta la înțelegerea mai bună a bolilor legate de stres.

Corpul secretă cortizol pe tot parcursul zilei, rolul hormonului în organism fiind unul esențial. În situațiile stresante, cortizolul are rolul de a direcționa energia necesară către creier, mușchi și inimă. „Cortizolul poate fi secretat la impuls. Te simți bine și dintr-o dată se întâmplă ceva care te pune sub stres și corpul tău începe să producă mai mult din hormon”, spune șeful Nanolab, cercetătorul român Adrian Ionescu.

În timp ce cortizolul ne ajută corpul să răspundă la situații stresante, este de fapt o sabie cu două tăișuri. De obicei, cortizolul este secretat pe tot parcursul zilei în funcție de un ritm circadian, atingând vârful între 6:00 - 8:00 ale dimineții și apoi scăzând treptat după-amiaza și seara. La persoanele care suferă de afecțiuni asociate stresului, ritmul circadian de secreție este complet eliminat. Stresul cronic poate perturba ritmurile circadiene naturale ale corpului și poate duce la o serie de probleme de sănătate.

De regulă, nivelurile de cortizol sunt capturate doar în momente specifice, folosind teste de sânge. Comparativ, dispozitivul nou dezvoltat, poate monitoriza continuu concentrațiile de cortizol. În timp ce este purtat, dispozitivul furnizează date cu privire la anumite boli legate de stres, într-un mod neinvaziv, precis și instantaneu. Inginerii cred că senzorul lor poate aduce o contribuție majoră la studiul ritmurilor fiziologice și patologice ale secreției de cortizol.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-02-2021 | creare: 09-02-2021 | Vizite: 468
Bibliografie
Signs of burnout can be detected in sweat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210205085736.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •