ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Infecția cu SARS-CoV-2 sporește riscul de a dezvolta Alzheimer pe termen scurt

©

Autor:

Infecția cu SARS-CoV-2 sporește riscul de a dezvolta Alzheimer pe termen scurt
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc cu până la 80% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer în decurs de un an de la confirmarea infecției, comparativ cu persoanele care nu au contractat virusul, potrivit unui studiu publicat în Journal of Alzheimer‘s Disease, care a inclus peste sase milioane de persoane. Cercetătorii nu sunt convinși dacă boala COVID-19 declanșează boala Alzheimer sau accelerează apariția bolii.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat fișele medicale ale peste 6 milioane de persoane din SUA, care nu au avut un diagnostic de Alzheimer înainte de studiu și care au primit un tratament medical între februarie 2020 și mai 2021. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de istoricul lor cu privire la infecția cu SARS-CoV-2. Astfel, în primul grup au fost incluși cei care au fost pozitivi cu COVID-19 în intervalul menționat (aproximativ 400.000 de persoane) în timp ce în grupul secund au fost participanții fără o infecție confirmată anterior.

Comparația ratelor de diagnostic cu boala Alzheimer în rândul tuturor participanților a arătat că infecția cu SARS-CoV-2 a crescut riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu 50-80% în decurs de un an de la infecție. COVID-19, similar cu obezitatea sau un stil de viață sedentar, ar putea deveni un factor de risc pentru boala Alzheimer. Reducerea acestor factori de risc, inclusiv a probabilității de infectare cu SARS-CoV-2, este necesară pentru a reduce riscul de tulburări neurodegenerative.

Potrivit unuia dintre autorii corespondenți, echipa de cercetători intenționează să continue să studieze efectele COVID-19 asupra bolii Alzheimer și a altor tulburări neurodegenerative, urmând a se concentra în mod deosebit pe acele subpopulații mai vulnerabile.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2022 | creare: 15-09-2022 | Vizite: 528
Bibliografie
Risk factor for developing Alzheimer's disease increases by 50-80% in older adults who caught COVID-19, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220913140850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Histerectomia ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer
  • O enzimă din sânge poate indica riscul de a dezvolta Alzheimer
  • Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
  •