Noi dovezi științifice care nu sprijină utilizarea hidroxiclorochinei pentru COVID-19
Autor: Patriche Silvia
Un studiu recent publicat în BMJ (British Medical Journal) arată că hidroxiclorochina nu reduce semnificativ numărul cazurilor de COVID-19 de la terapie intensivă. Mai mult, un alt studiu din China pe aceeași temă a concluzionat că acest medicament nu este eficient nici măcar în cazul pacienților cu simptome ușoare spre moderate; cei care au primit acest tratament nu s-au vindecat mai repede decât persoanele care au primit un tratament standard. (1)
Înainte de începerea pandemiei globale cu noul coronavirus hidroxiclorochina era folosită pentru a reduce inflamația, durerea și umflarea resimțite în rândul bolnavilor de afecțiuni reumatice dar și pentru a trata malaria.
Revenind în zilele noastre, medicamentul a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator însă noile dovezi arată că testarea sa pe oameni nu a avut un succes similar.
Cu toate acestea, hidroxiclorochina este folosită de către spitalele din China, dar și de către unele din SUA. Cu toate acestea Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) a prevenit împotriva folosirii sale în afara studiilor clinice sau a mediului spitalicesc din cauza efectelor secundare care pot apărea asupra sistemului cardiovascular.
În ceea ce privește studiile actuale, pentru cel realizat în Franța, cercetătorii au comparat eficiența hidroxiclorochinei cu un tratament standard pentru pacienții internați cu pneumonie. Dintre cei 181 de voluntari, 84 au primit hidroxiclorochină în primele 48 de ore de internare iar restul de 97 nu au primit. Rezultatele nu au fost semnificative după șapte zile. (2)
Studiul al doilea, cel realizat în China, oamenii de știință au comparat eficiența și siguranța folosirii hidroxiclorochinei la 150 pacienți internați cu simptome ușoare sau moderate de COVID-19. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri. Primul a primit și hidroxiclorochină pe lângă tratamentul standard în timp ce al doilea grup a primit doar tratamentul standard. (3)
Până la ziua cu numărul 28, testele au arătat că ambele grupuri încă erau infectate dacă că grupul care primise și hidroxiclorochină aveau mai multe reacții adverse.
Ambele echipe de cercetători au concluzionat că nu recomandă folosirea hidroxiclorochinei pentru a trata bolnavii de COVID-19.
Sursa: ScienceDaily
2. Clinical efficacy of hydroxychloroquine in patients with covid-19 pneumonia who require oxygen: observational comparative study using routine care data, https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1844
3. Hydroxychloroquine in patients with mainly mild to moderate coronavirus disease 2019: open label, randomised controlled trial, https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1849
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mai multe pisici decât se cunoștea anterior ar putea fi infectate cu SARS-COV-2
- Răspunsul imun întârziat ar putea influența rata mortalității din cauza COVID-19 la bărbați și vârstnici
- Riscul de tromboză venoasă este mai mare la pacienții cu SARS-CoV-2 decât la persoanele vaccinate
- Expunerea la COVID-19 crește riscul de obezitate sau diabet: care este relația dintre bolile metabolice și COVID-19?
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus