ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Cinci factori care pot prezice riscul unei persoane de a fi distrasă la volan, în timpul condusului

©

Autor:

Cinci factori care pot prezice riscul unei persoane de a fi distrasă la volan, în timpul condusului
Un nou studiu norvegian a identificat cinci factori care pot prezice riscul unei persoane adulte de a fi distrase în timp ce șofează: vârsta, genul, tipul personalității și cât de des șofează. Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Psychology este primul care analizează influența trăsăturilor personale asupra atenției la volan și, de asemenea, propune măsuri care pot fi luate în vederea reducerii fenomenului de distragere a atenției la volan.

Potrivit cercetărilor, bărbații tineri, extrovertiți sau nevrotici, precum și cei care șofează des, sunt mai predispuși să-și piardă concentrarea la volan, iar femeile mai în vârstă și persoanele care cred că își controlează ușor atenția sunt cel mai puțin predispuși să fie distrase în timpul șofatului.

Distragerile ca vorbitul la telefon sau căutarea unui post de radio sunt un factor important în accidentele rutiere. Riscul de a fi implicat într-un accident crește dramatic după doar două secunde de distragere a atenției. Potrivit OMS, peste 1 milion de persoane își pierd viața în fiecare an în urma accidentelor din trafic.

Ole Johansson, cercetător la Institutul pentru Economia Transporturilor din Norvegia, a anchetat un grup de liceeni și unul de adulți. Chestionarele conțineau teme diverse, inclusiv frecvența și tipul distracțiilor experimentate în timpul condusului, atutudinile și intențiile privind distragerile la volan, tipul de personalitate. Rezultatele au arătat că rata distragerilor a fost scăzută și reglarea postului de radio a fost factorul de distragere cel mai comun. Pe de altă parte, factoriii cu cea mai mare predictibilitate pentru distrageri au fost vârsta și genul.

„Bărbații tineri au ost cei mai predispuși la distrageri. Alte categorii predispuse au fost cei care conduceau des și șoferii cu o personalitate nevrotică și extrovertită”, a spus Ole Johansson.

Totodată, persoanele care credeau că distragerile de la șofat sunt acceptabile sau că nu pot controla aceste distrageri au fost cele care au raportat o frecvență mai ridicată a distragerilor. În schimb, femeile mai în vârstă și persoanele care au declarat că își pot controla atenția au fost cele care au raportat o frecvență mai scăzută a distragerilor.

Autorii au concluzionat că intervențiile specifice pentru reducerea distragerilor la volan artrebui să se axeze pe grupele de risc, cum sunt bărbații tineri care cred că acest tip de comportament nu se află sub controlul lor.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 22-01-2020 | creare: 22-11-2017 | Vizite: 1022
Bibliografie
Risk of distracted driving predicted by age, gender, personality and driving frequency, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-distracted-age-gender-personality-frequency.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folosirea telefonului la volan - riscuri şi consecinţe
  •