Cicoare - Cichorium intybus

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Cichorium inthybus

Denumire populara: cicoare; cicoara, cicoare de camp, cicoare de vara, cicoare salbatica, cicorie amara, dorulet, floarea secerei, incingatoare

Descriere: Specie erbacee perena, cu rozeta bazala de frunze alungite si neregulat crestate, tulpina ramificata, inalta de 0,3-1 m, cu frunze mici, inflorescente terminale si axilare cu flori ligulate albastre-azurii.

Recoltare: Partea aeriana se culege in perioda infloririi.

Partile utilizate: Partea aeriana si radacina.

Actiune: Tonic-amar, febrifug, hipotensiv, colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), laxativ, diuretic, nutritiv, tonic-amar.

Indicatii terapeutice: Lipsa poftei de mancare, afectiuni hepatice, eliminarea defectuoasa a bilei, tulburari de metabolism, acnee, furunculoza, boli de piele, constipatie, tulburari menstruale, astenie, afectiuni urinare, anorexie. Radacina poate substitui cafeaua.

Combinatii: Partea aeriana intra in compozitia ceaiului depurativ, iar radacina in pulberea laxativ-purgativa.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10 min. Se beau in 2 cani pe zi.

Data actualizare: 24-06-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 2917
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!