ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ipeca - Cephalis ipecacuanha

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Cephaelis ipecacuanha

Denumire populara: ipeca

Habitat: Originara din America de Sud tropicala, inclusiv Brazilia si cultivata in sudul Asiei.

Recoltare: Radacina acestui arbust mic se poate scoate din pamant pe tot parcursul anului, dar indienii faca ceasta in perioada infloririi, in ianurie si februarie.

Partile utilizate: Radacina si rizomii.

Actiune: Expectorant, vomitiv, stimuleaza salivatia, antiprotozoic (distruge protozoarele).

Indicatii terapeutice: Ipeca este utilizat in principal ca expectorant in bronsite si afectiuni precum tusea convulsiva. In doza crescuta, ipeca este un vomitiv puternic, folosit in cazuri de intoxicatie. Dupa administrarea ca vomitiv, este necesara hidratarea cu cantitati mari de apa. Ipeca stimuleaza expectoratia prin stimularea secretiei de mucus si a eliminarii acesteia, la fe cum stimuleaza productia de saliva. Planta a fost eficienta si in tratamentul dizenteriei amibiene.

Combinatii: Pentru afectiuni bronsice, ipeca se combina cu ungurasul, podbal si grindelia. Pentru dizenterie amibiana poate fi utilizat in combinatie cu Geranium maculatum sau echinacea.

Preparare si administrare: Infuzie – planta este foarte puternica, astfel incat se folosesc cantitati foarte mici (0,01-0,25 g). Se toarna o cana de apa fierbinte peste planta uscata (cat un bob de mazare) si se lasa la infuzat 5 min. Se bea de trei ori pe zi. Daca se foloseste ca vomitiv, se pun 1-2 g de planta (1/4-1/2 dintr-o lingurita).

Data actualizare: 14-02-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 12350
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!