Levantica - Lavandula officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Lavandula officinalis

Denumire populara: levantica; aspic, epichinel, livant

Descriere: Semiarbust de cultura, formand tufe globuloase verzi-cenusii inalte de 30-100 cm, cu frunze opuse, intregi, liniare, verzi-cenusii datorita perilor, flori labiate violet-albastrui, grupate in inflorescente terminale cu aspect de spic lung de 3-7 cm.

Partile utilizate: Florile.

Actiune: Sedativ nervos, diuretic, colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antispastic, antidepresiv, irita pielea, stimuleaza menstruatia, hipotensiv.

Indicatii terapeutice: Levantica are multe utilizari culinare, cosmetice si medicale. Este o planta eficienta impotriva durerilor de cap, in special a celor relationate cu stresul. Levantica poate fi eficienta in eliminarea depresiei, mai ales daca este utilizata in combinatie cu alte remedii. Ca tonic usor pentru sistemul nervos, poate fi folosit in stari de debilitate nervoasa si extenuare. Extern, uleiul poate fi utilizat ca alifie stimulanta pentru a ameliora durerile de cap si durerile reumatice.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de planta uscata si se lasa 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Extern, uleiul poate fi inhalat, se poate masa pe piele sau se poate incorpora in apa de baie.

Data actualizare: 14-08-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4629
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uleiul de lavandă ar putea fi răspunsul la tratamentul mâncărimii pielii
  •