Cercetătorii au identificat simptomul dominant în COVID de lungă durată

Cercetătorii au identificat simptomul dominant în COVID de lungă durată

©

Autor:

Cercetătorii au identificat simptomul dominant în COVID de lungă durată
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) a identificat durerea ca fiind simptomul cel mai frecvent È™i sever raportat de persoanele cu COVID lung. Analizând datele a peste 1.000 de persoane din Anglia È™i Èšara Galilor care È™i-au înregistrat simptomele printr-o aplicaÈ›ie între noiembrie 2020 È™i martie 2022, cercetarea publicată în JRSM Open a evidenÈ›iat că 26,5% dintre participanÈ›i au raportat durere, incluzând dureri de cap, articulare È™i abdominale.
Alte simptome comune au inclus probleme neuropsihologice cum ar fi anxietatea È™i depresia (18,4%), oboseala (14,3%) È™i dispneea (7,4%). Intensitatea simptomelor, în special durerea, a crescut în medie cu 3,3% în fiecare lună de la înregistrarea iniÈ›ială.

Studiul a relevat È™i impactul factorilor demografici asupra severității simptomelor, indicând disparități semnificative între diferite grupuri. Persoanele mai în vârstă au experimentat simptome mult mai intense, cei între 68-77 de ani raportând simptome cu 32,8% mai severe, iar cei între 78-87 de ani o creÈ™tere de 86% în intensitatea simptomelor comparativ cu grupul de vârstă 18-27 de ani.

DiferenÈ›ele de gen au fost, de asemenea, pronunÈ›ate, femeile raportând simptome, inclusiv durere, cu 9,2% mai intense decât bărbaÈ›ii. Etnicitatea a influenÈ›at, de asemenea, severitatea simptomelor, indivizii non-albi cu COVID lung raportând simptome cu 23,5% mai intense decât cei albi.

Nivelul de educaÈ›ie a avut de asemenea un rol, cu persoanele cu calificări superioare (NVQ nivel 3, 4 È™i 5) experimentând simptome semnificativ mai puÈ›in severe, cu reduceri de 27,7%, 62,8% È™i 44,7% pentru NVQ nivelele 3, 4 È™i 5, comparativ cu cei cu niveluri mai scăzute de educaÈ›ie (NVQ nivel 1-2).

Statusul socioeconomic, măsurat prin Indexul de Deprivare Multiplă (IMD), a influenÈ›at de asemenea intensitatea simptomelor. ParticipanÈ›ii din zone mai puÈ›in defavorizate au raportat simptome mai puÈ›in intense decât cei din cele mai defavorizate zone. Cu toate acestea, numărul de simptome nu a variat semnificativ în funcÈ›ie de statutul socioeconomic, sugerând că deÈ™i deprivarea poate exacerba intensitatea simptomelor, aceasta nu duce neapărat la o gamă mai largă de simptome.

Conducătorul studiului, Dr. David Sunkersing de la UCL Institute of Health Informatics, a subliniat importanÈ›a unui suport continuu pentru clinicile COVID lung È™i dezvoltarea de strategii de tratament care prioritizează gestionarea durerii, alături de alte simptome prevalente. Având în vedere impactul semnificativ al factorilor demografici asupra severității simptomelor, studiul subliniază nevoia de politici de sănătate care să abordeze aceste disparități, asigurând îngrijire echitabilă pentru toÈ›i indivizii afectaÈ›i de COVID lung.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-09-2024 | creare: 04-09-2024 | Vizite: 51
Bibliografie
Pain identified as dominant symptom in long COVID, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240828114406.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potenÈ›ial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum